Search
Close this search box.

30 GODINA OD ODLASKA LEGENDE Ivo Tomić pleternička ikona koja i danas živi kroz svoj izričaj – „Loptu ima Zajec zeko, Dinamovo med i mlijeko”

Zahvaljujući svom osebujnom stilu komentiranja nogometnih utakmica u radijskim prijenosima Ivo Tomić bio je široko popularan na prostoru bivše države. Bilo je to vrijeme kada se nogomet više slušao nego gledao, a naš Pleterničanin Ivo Tomić je u to vrijeme svog aktivnog rada zanimljivim doskočicama i načinom komentiranja vjerno predočavao atmosferu s travnjaka svojim slušateljima.
Rođen je 18. lipnja 1929. godine u Pleternici koja danas ima ulicu koja nosi njegovo ime, a prilikom uređenja pleterničke knjižnice postavljena je i njegova fotografija među ostale velikane koji su obilježili Pleternicu.
Od 1954. do umirovljenja 1990. bio je reporter, novinar i urednik Sportske redakcije Radio Zagreba. Surađivao je i u mnogim časopisima i novinama, a prvi je u svojim prijenosima koristio riječi kut (za engleski corner) i zaleđe (za engleski offside). Umro je u Zagrebu, 14. veljače 1992. godine.

Prisjetimo se samo nekih njegovih izjava:
Dobro melje ovaj mlinac, dobro igra ovaj klinac. (Marko Mlinarić)
Zagrebački nogometni ban Zvone Boban. (Zvonimir Boban)
Pitaju me zagrebački dečki, hoće l’ nam se vratit Prosinečki.
Dalmacijo jesi l’ čula – Željo vodi s jedan-nula!
Loptu ima Zajec zeko, Dinamovo med i mlijeko.
Zbog ove gripe iz nosa curi k’o iz pipe… barem da je benzin…

Izvor: Grad Pleternica

Vezano
Vezano