Search
Close this search box.

6. FESTIVAL SLANINE I VINA „SLANVIN 2022.“ U KAPTOLU Prijavite se za natjecanje u pripremanju posebne delicije i najljepše „slaninske ruže“

Nakon pauze 2020. godine kada zbog korona pandemije nije održan, prošle godine kad je malo popustilo održali smo ga u jesen, a ove godine ponovno se vraća u svoj termin u svibnju. 6. Festival “Slanine i vina Slanvin 2022.” održat će se 21. svibnja u poslijepodnevnim satima u zajedničkoj organizaciji Udruge Požeški čuvari baštine, Udruge vinogradara, vinara i voćara Vino-kap općine Kaptol i tjednika Kronika požeško-slavonska uz pokroviteljstvo Općine Kaptol i Turističke zajednice Zlatni Papuk.


Jedna je to u nizu gastro i eno manifestacija kojom se želi vratiti na stol stare i tradicionalne mesne delicije Slavonije, koje su jedno vrijeme polako nestajale s tradicionalne prehrane. – Našeg Slavonca uvijek ste prije mogli prepoznati i opisivali su ga uvijek s torbicom preko ramena u kojoj je uvijek nosio komad slanine, komad kruha i glavicu luka. Slanina je nepokvarljiva, može se uvijek jesti, a mogla ga je hraniti nekoliko dana. Uvijek je teško radio Slavonac, na polju i u šumi, pa je i prehrana trebala biti jača. Danas se više ne radi kao prije, no to nije razlog da ne pripremamo i dalje svoje suhomesnate specijalitete po kojima je Slavonija nadaleko poznata. Uz švargl, čvarke, kobasice, kulen i šunku, tu je svakako i slanina. Danas zbog toga slavimo slaninu, a na našem Festivalu slanine i vina natječemo se tko će napraviti najljepšu „slaninsku ružu“ i ispeći je na otvorenoj vatri. To je poznati specijalitet koji se uvijek pravio na otvorenom, dali uz čuvanje stoke, u lovu, u šumi dok su se pravila drva. Zadovoljan sam odličnim odzivom ekipa do sada, kako brojem ekipa, tako i brojem članova, jer je u nekim ekipama bilo i preko desetak osoba. Ova manifestacija dalje postaje tradicija – istakao je ispred organizatora, Vladimir Protić, predsjednik Požeških čuvara baštine i glavni urednik tjednika Kronika Požeško-slavonska, najavljujući 6. po redu Festival slanine i vina „Slanvin“ u Kaptolu.


Puno kreativnosti moraju pokazati natjecateljske ekipe, od preciznog zarezivanja slanine, što preciznije rezanje i vodoravno i okomito, sa što ujednačenijim kockama. Osim dobrog i ravnomjernog zarezivanja da se tabla slanine prilikom pečenja polagano zatvara u krug i ističe samo komadiće slanine otvorene poput ježa, još važnije je to ispeći na vatri, da ne izgori, da se ne prepeče, nego da postane prava „slaninska ruža“. Dojmljivo je svakako gledati te bukete slanine kako se polagano peku i stvaraju novi oblik, a da o mirisu koji se širi okolinom i ne govorimo. Kako se na istoj lokaciji održava i susret vinara iz cijele Požeško-slavonske županije, cijele Slavonije i Baranje, vinara sa Krka i Zadra, vinara iz Mađarske, te se dodjeljuju diplome za najkvalitetnija vina 15. Županijskog ocjenjivanja kvalitete vina, Međunarodnog i Međužupanijskog ocjenjivanja kvalitete vina u organizaciji Udruge vinara Vino-kap Kaptol, na najbolji način se prikazuje pravo sljubljivanje pečene slanine i vina. Da upravo nakon ovako ukusne slanine, degustacija vina ide kao podmazana, isticali su brojni sudionici ekipa, do sada više od stotinjak ekipa, ali i brojni posjetitelji, a tako se očekuje i ove godine, dodaju iz tjednika Kronika.


6. Festival slanine i vina “Slanvin” održava se u subotu 21. svibnja, od 16 sati u Sportskom parku općine Kaptol. Naravno uz sve to ide i glazba za dobru zabavu, ples i po koje slavonsko kolo na otvorenom. Nakon završenog natjecanja po ocjeni stručnog žirija za najbolje „slaninske ruže“ dodjeljuju su plakete i vrijedne nagrade sponzora, kao i za najljepši umjetnički dojam „slaninske ruže“.
Pozivamo ekipe koje se žele takmičiti u pečenju „slaninske ruže“ a i sve posjetitelje da dođu i jedno lijepo subotnje poslijepodne provedu uz pečenu slaninu i vino. Uz manifestaciju bit će organiziran i Etno sajam domaćih proizvoda i rukotvorina. Prijave ekipa na e-mail: pozeska.kronika@gmail.com ili SMS i viber na broj 098/464-174.
Očekujemo vas i pozivamo na još jedan izazov za sve vas da se okušate u pripravljanju prave delicije “slaninske ruže” i družite cijelo poslijepodne i večer u Kaptolu.

Izvor: Kronika požeško-slavonska

Vezano
Vezano