Search
Close this search box.

 PLETERNICA ‘Slučaj dabar’ uspješno je riješen!

Dabar, koji je gotovo dva dana bio u kanalu između Orljave i hidrocentrale u Pleternici, jer nije mogao izaći van, privukao je pozornost mnogih građana pa su reagirali na društvenim mrežama ili pozivima našoj redakciji. No, slučaj je uspješno riješen, ponajprije zahvaljujući stručnoj osobi – dr.sc.Mariji Kovačević, glavnoj čuvarici prirode u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije. Evo, kako je prepričala i objasnila cijeli ‘slučaj dabar’.
– Nakon objave na društvenim mrežama i poziva gradonačelnice Šarić, čuvarska služba Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije izašla je na teren te zatekla dabra u kanalu između rijeke Orljave i hidroelektrane. Radilo se o odrasloj jedinki koja nije bila ozlijeđena niti je izgledala uznemireno zbog prisutnosti ljudi. Djelatnik Pleterničkog komunalca otvorio je zapornice  te puštanjem vode iz Orljave podigao razinu vode u kanalu. Istog trenutka dabar je otišao do rešetke na kraju kanala i izašao iz vode po čemu se može vidjeti da je to jedan od uobičajenih načina izlaska. Razina vode ostala je dovoljno visoka da dabrovi ubuduće mogu nesmetano izlaziti iz kanala.
Zbog povećanja njihovog broja, dabrovi se u posljednje vrijeme mogu često vidjeti u samom središtu Pleternice te je čuvarskoj službi proslijeđen videozapis u kojemu je 30. srpnja na istoj lokaciji snimljena odrasla jedinka koja je u večernjim satima šetala stazom uz hidroelektranu te kasnije ušla u isti kanal. Tragovi dabrova su zabilježeni i 2. kolovoza na dnu tog kanala te su vodili do ispusta u Orljavu. Čini se kako dabrovi inače neometano ulaze i izlaze iz kanala te da je ovu jedinku zbunio zatvoreni ispust kroz koji inače izlaze van te niža razina vode zbog koje nije mogao izaći preko rešetke.

Foto: M.Kovačević
Pripremila: V.Milković

Vezano
Vezano
20240515_115702
NEČUVENO U parku obavio nuždu!

Nepoznati počinitelj otuđio ruksak U srijedu 18. rujna 2024., policijskim službenicima je prijavio 48-godišnjak da mu je istoga dana u…