Search
Close this search box.

UHIĆEN 41-GODIŠNJI VOZAČ Alkoholizirani recidivist bez položenog vozačkog ispita udario pješaka!

Pod utjecajem alkohola na terasi ugostiteljskog objekta mahao plastičnim pištoljem

U četvrtak 22. kolovoza 2024. oko 22.15 sati u Požegi na Trgu Svetog Trojstva na terasi ugostiteljskog objekta, 69-godišnjak je mahao plastičnim pištoljem čime je izazvao strah kod gostiju navedenog i susjednih ugostiteljskih objekata.

Ispitivanjem alkoholiziranosti kod njega je utvrđena i prisutnost alkohola u organizmu.

On je smješten u posebnu prostoriju policije do otriježnjenja i protiv njega slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Požar na otvorenom prostoru

U četvrtak 22. kolovoza 2024. oko 20 sati u blizini mjesta Orljavac, na neutvrđeni način je došlo do požara na otvorenom prostoru prilikom čega je izgorjela šikara.
 
Alkoholiziranom recidivisti koji je počinio niz prometnih prekršaja i skrivio prometnu nesreću udarom u pješaka privremeno oduzet traktor

U četvrtak 22. kolovoza 2024. oko 20.30 sati u mjestu Gradac u Ulici Alojzija Stepinca, 41-godišnji vozač koji je prije stjecanja prava na upravljanje i pod utjecajem alkohola od 1,90 promila upravljao neregistriranim i neosiguranim traktorom kojemu je bio pridodan traktorski priključak, nije se kretao što bliže desnom rubu kolnika uslijed čega je došlo do udara traktorskog priključka  u 73-godišnju pješakinju koja je lakše ozlijeđena.

Također je utvrđeno da je vozač višestruki počinitelj prometnih prekršaja i on je uhićen i smješten u posebnu prostoriju policije te će biti priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Požegi i protiv njega slijedi optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a također mu je privremeno oduzeto i vozilo kojim je upravljao.

Vozači oprez – ovog vikenda akcije u prometu

Policijski službenici PU požeško-slavonske će tijekom nadolazećeg vikenda provoditi pojačane aktivnosti nadzora prometa usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, a posebno će se nadzirati i sankcionirati vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu.

Provodit će se i nadzor recidivista odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.
 
U noći sa subote na nedjelju 24./25. kolovoza 2024. provoditi će se preventivno-represivna akcija usmjerena na nadzor alkoholiziranosti i droga kod sudionika u prometu.

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 90 do 2650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

 Odbijanje testiranja na alkohol i droge je kažnjivo

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom  od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana, a moguće je i provođenje mjere privremenog oduzimanja vozila ukoliko se radi o recidivistu u činjenju prekršaja.

 Uz novčane kazne, izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.

Osim toga, prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava i zatečena je u počinjenju prekršaja, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, ali ne u trajanju duljem od 12 sati.

Također će se u nedjelju 25. kolovoza 2024. na području PU požeško-slavonske provoditi pojačani nadzor vozača motocikala, mopeda, bicikala te osobnih i pomoćnih prijevoznih sredstava.

Akcija je prioritetno usmjerena na vozače motocikala i mopeda i prekršaje koje isti čine (tehnička neispravnost, nepropisno postavljanja i vidljivosti reg. pločica, prekoračenja brzine, nekorištenja zaštitne kacige, vožnje pod utjecajem alkohola, isteka valjanosti prometne dozvole i ostali prekršaji).

Zato podsjećamo vozače motocikala i mopeda na savjete i preporuke za sigurnije sudjelovanje u prometu:
 
• prije vožnje očistite vizir, stavite zaštitnu kacigu i pravilno je zategnite;
• uz zaštitnu kacigu, koristite i drugu zaštitnu opremu  (jaknu, hlače, štitnike, čizme i rukavice);
• zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je da nosite svjetliju odjeću i kacigu, „življih“ boja, odnosno s reflektirajućim detaljima;
• poštujte ograničenja dopuštene brzine;
• prilagodite brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste);
• provjerite tlak u gumama;
• upalite dnevno ili kratko svjetlo;
• ne vozite pod utjecajem alkohola ili droga;
• prilikom vožnje u skupini, vozite u slijedu jedan iza drugoga i
• vozite sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika (iznimka je samo situacija kretanja kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika).

Upozoravamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa.

Izvor: PU požeško-slavonska

Foto: pixnio

Vezano
Vezano
20240515_115702
NEČUVENO U parku obavio nuždu!

Nepoznati počinitelj otuđio ruksak U srijedu 18. rujna 2024., policijskim službenicima je prijavio 48-godišnjak da mu je istoga dana u…