Search
Close this search box.

NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE ISTAKNUTO Požega i Pleternica udružili snage u promociji tambure i bećarca


Požega je srce tamburaške glazbe, a Pleternica grad bećarca. Dvije susjedne sredine u narednom će se razdoblju dodatno povezati, ne bi li sinergijski podigli razinu promocije ovih kulturnih dobara.

Gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Zlatnih žica Slavonije, izrazio je zadovoljstvo zbog postojanja Muzeja bećarca u Pleternici.
„Muzej bećarca u Pleternici je mladi muzej, kao što je nekada i Gradski muzej Požega bio mladi muzej. No, da prije stotinu godinu nije osnovan požeški muzej, možda ga ne bi bilo niti danas. Drago mi je da Muzej bećarca postoji, jer će okupiti jedan dio građe specifičan i jako vezan uz ovaj prostor, važan nama koji smo odavde. Upravo s te strane u Požegi želimo promovirati Muzej bećarca, a s druge strane u Pleternici promovirati Zlatne žice Slavonije, nacionalnu manifestaciju vidljivu u Hrvatskoj i inozemstvu. Ovaj festival može poslužiti u promociju Muzeja, ali i Muzej u promociji tamburaške glazbe, pa samim time i požeškog festivala.“, izjavio je gradonačelnik Glavić.
Gradonačelnica Pleternica Marija Šarić smatra da je ova suradnja logična.
„Naš Muzej bećarca je čuvar baštine cijele Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema, onaj koji povezuje čuvare baštine. Izuzetno mi je drago da smo ove godine Prijatelj festivala, da jedni druge podržavamo u tom kontekstu. Zajedničkim snagama možemo jako puno toga napraviti za našu baštinu i naš kraj. Mi smo izuzetno ponosni na festival Zlatne žice Slavonije, festival koji svojom kvalitetom promiče tamburašku glazbu, ali isto tako i prostor cijele Požeštine, Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema, pa je i ova suradnja logična. Zahvaljujem Gradu Požegi na prilici da svi zajedno radimo na još snažnijoj promociji naše baštine i bisera koje imamo na našem prostoru.“, izjavila je gradonačelnica Šarić.
Muzejom bećarca upravlja Javna ustanova Pleternica, čija je ravnateljica Jasna Hoffmann također izrazila zadovoljstvo zbog suradnje.
„Muzej bećarca je uistinu ponosan što je Prijatelj festivala koji čuva i promovira tamburašku glazbu, čime smo postali mali dio velike priče. Želimo pokazati gostoprimstvo naše županije, te sve izvođače koji budu dio festivala ugostiti u besplatnom obilasku našeg muzeja. Muzej bećarca ima kuću u Pleternici, no on je odličan promotor ne samo Pleternice, nego i cijele Slavonije, Baranje i Srijema.“, kazala je ravnateljica Hoffmann.
Saša Botički, umjetnički direktor festivala najavio je i dodatno povezivanje Požege i Pleternice.
„Voditelj sam međunarodnog Ljetnog tamburaškog kampa protekle tri godine u Pleternici, a ove godine smo dogovorili da pobjednik dječjeg tamburaškog festivala Cvjetići glazbe u Pleternici nastupi u petak 6. rujna u večernjem programu festivala. Također, orkestar Ljetnog tamburaškog kampa predstavit će se u nedjelju u programu Tambura nas spaja od 19 sati, prije Završne tamburaške večeri festivala Zlatne žice Slavonije Požega.“, rekao je Botički.


Izvor: press Zlatne žice Slavonije

Vezano
Vezano
20240515_115702
NEČUVENO U parku obavio nuždu!

Nepoznati počinitelj otuđio ruksak U srijedu 18. rujna 2024., policijskim službenicima je prijavio 48-godišnjak da mu je istoga dana u…