Search
Close this search box.

FESTIVALSKI VREMEPLOV 55 godina festivala u Požegi

Prošlo je 55 godina od prvog izdanja požeškog festivala. Proživljavao je s narodom brojne promjene, državne i političke tranzicije, mijenjao imena, glazbene stilove, bio čak i ugašen osamdesetih godina.

Do revitalizacije je došlo ukorak sa stvaranjem Republike Hrvatske. Prvi festival pod nazivom „Zlatne žice Slavonije“ održan je od 20. do 22. rujna 1990. godine. Prvi direktor festivala bio je Ivo Pavić, a umjetnički direktor Veljko Valentin Škorvaga. Nažalost, već 1991. godine jesen je donijela najteža ratna zbivanja i festival je otkazan. No, već 1992. godine, zasvirala je u Požegi opet tambura i tako je ostalo do današnjih dana.

Ivo Pavić i Veljko Valentin Škorvaga vodili su festival sve do 2001. godine, kad je za direktora festivala izabran Ivo Enjingi, a umjetnički direktor postao je Tomislav Jakobović.

Punih deset godina nije bilo promjena, a onda su uslijedile brojne. Prvo je 2011. godine direktor festivala postao Tomislav Galić, a sljedeće dvije godine požeški festival nosio je ime „Glazbeni festival Slavonije“. Do nove velike promjene dolazi 2014. godine, kad „Zlatne žice Slavonije“ postaju dio manifestacije „Aurea fest“. Vraća se Veljko Valentin Škorvaga, ovog puta na mjesto direktora festivala, dok su umjetnički direktori bili Dominik Škrabal i Zvjezdan Marjanović. „Aurea fest“ od 2016. godine ima novog direktora, Ivana Bunjevca, a Škorvaga postaje umjetnički direktor na dvije godine. Posljednja promjena unutar „Aurea festa“ dogodila se 2018. godine, kad je za umjetničkog direktora imenovan Damjan Pirović.

 

Godine 2022. godine ugašena je manifestacija „Aurea fest“, i „Zlatne žice Slavonije“ ponovno su postale samostalni festival. Posljednje tri godine predsjednik Organizacijskog odbora je gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić, a umjetnički direktor Saša Botički.

Veljko Valentin Škorvaga jedan je od najzaslužnijih u revitalizaciji požeškog festivala, no isto tako, on je i jedan od najuspješnijih autora glazbe i stihova brojnih tamburaških skladbi. U zahvalu za sav njegov doprinos, u subotu 7. rujna bit će održana Autorska večer Veljka Valentina Škorvage, koncert njegovih najvećih tamburaških hitova. Pjesme će izvesti festivalski orkestar pod ravnanjem maestra Veljka Valentina Škorvage.
Povodom 55. obljetnice od prvog požeškog festivala, moramo zahvaliti i desecima članova organizacijskih odbora, volonterima, sponzorima, izvođačima, medijima, svima koji su na bilo koji način doprinijeli da požeški festival živi, da je danas najveći tamburaški festival, a Požega srce tamburaške glazbe.
Ovom prigodom izdvojit ćemo i našu Dubravku Albert Dudu, koja više od tri desetljeća brine da iza kulisa festivala prođe sve u najboljem redu i na vrijeme, te dočekuje izvođače i brine o njima. Iz vlastite arhive izvukla je ove omote nosače zvuka, kao vizualni podsjetnik na protekla vremena.

Izvor: press Zlatnih žica Slavonije

Vezano
Vezano
20240515_115702
NEČUVENO U parku obavio nuždu!

Nepoznati počinitelj otuđio ruksak U srijedu 18. rujna 2024., policijskim službenicima je prijavio 48-godišnjak da mu je istoga dana u…