Search
Close this search box.

NOVA MANIFESTACIJA U PLETERNICI Druženje uz degustaciju i predstavljanje domaćih proizvoda u Segedcu – Vina Markota predstavila prvi pleternički pjenušac!

U Loungo baru „Segedac” na Trgu bećarca u Pleternici sinoć je održana Večer vina. Tako je započela nova manifestacija u ovom gradu koja ima za cilj okupljanje i druženje građana uz prezentaciju i degustaciju domaćih proizvoda.
– Nakon niza manifestacija tijekom ljeta, evo, zatvaramo ljetnu sezonu i započinjemo s degustacijama i prezentacijama lokalnih proizvoda. Nastojat ćemo promovirati proizvođače čije proizvode i inače imamo u našoj ponudi ovdje u baru. Ovakva okupljanja trebala bi biti barem jednom mjesečno – kazao je Tomislav Ećimović, direktor Pleterničkog komunalca u sklopu kojeg i posluje Loungo bar Segedac.
Potporu novoj pleterničkoj manifestaciji došla je dati i gradonačelnica Marija Šarić sa suradnicima. – Naravno, ja podržavam sve lokalne manifestacije, posebno ove u kojima se udružujemo kako bi promovirali lokalne proizvođače – rekla je gradonačelnica.

‘Domaćin’ sinoćnje Večeri vina bila je tvrtka Vina Markota koja je, uz nekoliko vrsta svojih dobro poznatih vina, predstavila i prvi pleternički pjenuša!
– Otvaramo večer s prvim pleterničkim pjenušcem, nakon toga slijedi graševina, selekcija s posebnih lokacija unutar naših pozicija Starac i Klikun, potom jedan lagani ljetni Rose, pa bijela kupaža Starac koja je odležavala u drvetu, zatim crna kupaža Klikun i kao završetak muškat ruža. Ukupno ćemo večeras prezentirati šest vina. Što se tiče pjenušca, u ponudi ga imamo od ove godine. Pustili smo u prodaju prvih 500 boca, dakle, riječ je o ograničenim količinama. Baza je graševina. Želimo pokazati što sve možemo napraviti s graševinom. To je berba 2019., pjenušac je napravljen tradicionalnom metodom za kupce koji znaju prepoznati kvalitetu. On tri godine odležava samo na kvascu, a nakon što je izbačen taj kvasac, talog, još odležava. Znači, proizvodnja traje pet godina. Krenulo je kao pokus a preraslo je u gotov proizvod. Prvi rezultati i povratne informacije su jako dobre, tako da ćemo nastaviti tu ‘priču’ pjenušaca – kazao je Franjo Markota, voditelj proizvodnje u Vinariji Markota.
Što se tiče ovogodišnje berbe, dodao je, zbog suše je poranila pa se završava u vrijeme kad je prošlih godina tek započinjala. No, kvaliteta gožđa je izvrsna, tako da se očekuje između 120 000 i 130 000 boca vrhunskog vina.
Za kraj kažimo još kako se prvi pleternički pjenušac može kušati u nekim vrhunskim restoranima ili vinotekama, gdje se inače plasiraju vina Markota, a na domaćem terenu u suvenirnici na Trgu bećarca ili kušaonici u sklopu Vinarije Markota.
Kakvo nam novo zanimljivo okupljanje priprema Lounge bar Segedac? Saznat će se uskoro.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
20240515_115702
NEČUVENO U parku obavio nuždu!

Nepoznati počinitelj otuđio ruksak U srijedu 18. rujna 2024., policijskim službenicima je prijavio 48-godišnjak da mu je istoga dana u…