Search
Close this search box.

HPD „GOJZERICA” POŽEGA Južni Velebit – na stazi „Put Malog Princa!”


Minulog vikenda planinari HPD Gojzerica Požega organizirali su planinarski izlet na Južni Velebit, gdje su hodali planinarskom stazom: Put Malog Princa. To je veoma atraktivna i zanimljiva staza za planinare te se izletu odazvao nešto veći broj planinara. Sve je krenulo ujutro rano u 3 sata kada se skupina od 22 planinara uputila iz Požege prema južnom Velebitu, točnije na stazu Put Malog Princa. Na parking kod Prezida stigli su u 8 sati, a onda su krenuli prema planinarskom skloništu Crnopac 1137 mnv. Staza je uglavnom prilagođena svim planinarima, ali na pojedinim dijelovima zahtjeva korištenje sajle i opreme za feratu. Nakon 45 minuta hoda stigli su do odvajanja za feratu Bat, gdje je vodič ovog izleta Stjepan Lovrenčić nastavio stazom Put Malog Princa sve do skloništa. Stigavši na sklonište ekipa je napravila pauzu za ručak, a usput su naložili vatru za sušenje odjeće. Nakon dužeg odmora i okrijepe uz vatru u zaštiti skloništa, nastavili su po planu stazom Malog princa. Staza je oduševila naše planinare svojim prirodnim čarima kao što je Zdenkova jama, mnoštvo klanaca i naravno poznata ”kičma”. Staza Malog princa obitava usponima i spustovima po stijenama koje su dobrim dijelom osigurane sajlama, isto kao i mnoštvom klinova koji su od velike pomoći za savladavanje veoma zahtjevnih dionica staze. Nakon tri i pol sata hoda, patnje, uživanja i fotografiranja stigli su ponovno do skloništa te krenuli prema parkingu. Tijekom cijelog izlet vrijeme ih je dobro služilo, tek pred samim parkingom krenule su prve kapljice kiše. Nakon spusta uputili su se prema Gračacu, gdje su imali osiguran smještaj u apartmanima. Nakon večere slijedilo je zajedničko druženje i prepričavanje doživljaja s netom obiđene staze. 
Ustali su se ranom zorom spremni za nove pohode, ali nažalost obilna kiša spriječila je sve njihove buduće aktivnosti. Otkazali su razgledavanja Kudinog mosta, ali to ih nije razočaralo. Putem ih je čekala još jedna poslastica u blizini Bihaća (BiH), gdje su napravili pauzu za ručak u turističkom naselju Japodski otoci uz rijeku Unu. Japodski otoci predstavljaju kulturno-arheološko područje, okruženi zelenilom i rijekom Unom. Pet drvenih mostića povezuju pet riječnih ada, koje gledano iz zraka daju jedinstvenu sliku ,,srca prirode“. Ovo prekrasno mjesto s istoimenim nazivom kao i jedno od ilirskih plemena, upotpunilo je sliku ovog izleta i nadomjestilo propušten destinacije, tako da svi bili zadovoljni i sretni. Nakon ručka krenuli su prema Požegi, gdje su sretno stigli oko 18 sati.
Izvor: Stjepan Lovrenčić – vodič izleta

HPD Gojzerica Požega

Vezano
Vezano
20240515_115702
NEČUVENO U parku obavio nuždu!

Nepoznati počinitelj otuđio ruksak U srijedu 18. rujna 2024., policijskim službenicima je prijavio 48-godišnjak da mu je istoga dana u…