OGRANAK MATICE HRVATSKE U POŽEGI Predstavljena knjiga Ksenije Graonić “365 PUZLI”

U Gradskoj knjižnici Požega predstavljena je knjiga 365 PUZLI (Jedna godina kroz labirint autizma) autorice Ksenije Graonić. Ova osebujna knjiga iz vrlo privatne perspektive i proživljenosti same autorice progovara o izazovima s kojima se suočava obitelj u kojoj odrasta dijete s autizmom. Suočeni s predrasudama, neprohodnošću sustava i nerazumijevanjem okruženja u kojemu žive, roditelji djece s poremećajima iz spektra autizma često su obeshrabljeni pa su im dragocjena ovaka događanja u kojima se o teškoj temi razgovara otvoreno i iskreno. A to i jest osnovni cilj autorice Ksenije Graonić, majke autističnoga dječaka Eugena, govoriti o izazovima odgoja autističnoga djeteta kako bi se u sam problem uključila šira populacija, senzibilizirala javnost i na koncu kako bi se sustav pomoći usmjerene djeci s poremećajima iz spektra autizma poboljšao i proširio. 
Požeškoj je javnosti predstavljena knjiga, zapravo dnevnički zapis autorice o životu i aktivnostima obitelji u kojima odrasta autistično dijete. Autorica je, predstavljajući knjigu, ukazala i na već spomenute probleme s kojima se svakodnevno susreće, ali je vrlo optimistično govorila i o načinu na koji ih ona i njezina obitelj prevladavaju. Pozvala je sve nazočne na otvorenu komunikaciju i ponudila svoju pomoć te pozvala i članove udruge Mali princ iz Požege na suradnju. Osim autorice o nastanku knjige govorio je i predstavnik izdavača Vitomir Stanek.
Nazočni su imali prigodu pogledati i dokumentarni film Eugen, što želiš autora Senada Zemunovića, nastao u produkciji HRT-a. Film prati uključivanje dječaka Eugena u senzornu terapiju i usvajanje posebnog načina komunikacije s okolinom s pomoću razmjene slika (PECS). 
Predstavljanje je moderirala Anita Katić, a dobra posjećenost događanja pokazuje da su itekako potrebni i dragocjeni razgovori o radu s djecom i mladima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama. 
 
Izvor: Matica hrvatska ožega
Vezano
Vezano