ŽUPA SV.TEREZIJE AVILSKE POŽEGA Vjernici hodočastili u Firencu, Assisi, Loreto i Padovu

Vjernici župa Sv.Terezije Avilske Požega i sv.Kuzme i Damjana Kuzmica, te pridruženih hodočasnika drugih župa, četiri su dana hodočastili u Firencu, Assisi, Loreti i Padovu. Prvoga dana hodočašća vjernici su posjetili su Firencu u kojoj su razgledali mnoge znamenitosti grada. Nakon Firence hodočasnici su se uputili prema gradiću Montecattini Terme gdje su slavili sv. misu u bazilici Uznesenja Marijina.
Drugoga dana hodočašća vjernici su posjetili Assis, grad sv. Franje i sv. Klare. Posjet su započeli u bazilici sv. Klare i pomolili se kraj njezinih relikvija. Potom su posjetili crkvu Santa Maria Maggiore u Assisu gdje je izloženo neraspadnuto tijelo bl. Carla Acutisa, blaženika 21. stoljeća. Vrhunac drugog dana hodočašća bio je posjet bazilici sv. Franje i sv. misa u kapeli Frate Leone, franjevca koji je imao milost biti u prisutnosti sv. Franje kada je doživljavao snažna molitvena iskustva.
Trećeg dana hodočašća vjernici su posjetili Marijansko svetište u Loretu koje je izgrađeno nad kućicom Blažene Djevice Marije koju su anđeli čudesno prenijeli s Trsata 1294. godine. Nakon razgledavanja bazilike i osobne pobožnosti u kućici BDM hodočasnici su slavili sv. misu. U podnevnim satima su se ponovno uputili prema Assisu u Baziliku Santa Maria degli Angeli – bazilika Gospe od Anđela. Tu su hodočasnici zastali pokraj male crkvice koja se nalazi u središtu ove predivne bazilike. Tu malu crkvicu sveti Franjo prvo obnavlja nakon što je čuo glas s križa “Franjo, obnovi moju crkvu”. Nakon osobne pobožnosti vjernici su se uputili prema crkvi sv. Damjana u kojoj je sv. Franjo čuo Božji poziv da obnovi crkvu, a kasnije se u njoj nastanila sv. Klara gdje je i preminula. U slobodno vrijeme poneki su vjernici posjetili i katedralu sv. Rufina, mjesto krštenja Franje i Klare. Tu se nalazi i srce bl. Carla Acutisa.
Hodočašće je završilo u Padovi. Na dolasku u grad sveca svega svijeta prvo su posjetili svetište sv. Leopolda Mandića i kojem su sudjelovali na misnom slavlju. Nakon sv. mise i osobne pobožnosti hodočasnici su se uputili u baziliku sv. Antuna u kojoj su ostali u osobnoj pobožnosti. Na kraju posljednjeg dana posjetili su baziliku sv. Justine u kojoj se nalazi grob sv. Luke ev.

Oizvor: Župa sv.Terezije Avilske Požega
Pripremila: V.Milković

Vezano
Vezano