PROJEKT ŽUPANIJSKOG DOMA ZDRAVLJA Zdravozubci uz brigu o dentalnom zdravlju učenicima donose i vrijedne nagrade

Dom zdravlja Požeško-slavonske županije i ove godine nastavlja s provedbom projekta „Zdravozubci“ – prevencija i promocija oralnog zdravlja prvoškolaca Požeško-slavonske županije. Radi se o projektu koji bilježi izniman uspjeh još od 2018. godine kada je pokrenut te će se i ove godine provoditi u dvije faze, odnosno uključit će dva posjeta timova dentalne medicine učenicima svih prvih razreda na području županije.
Na rezultate prošlogodišnjeg projekta, jedinstvenog u Republici Hrvatskoj, osvrnuo se ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijan Višaticki. Istaknuo je kako je tijekom protekle školske godine pregledano 587 učenika, sva djeca koja su imala problem s oralnim zdravljem upućena su da se jave izabranom doktoru dentalne medicine, a ako ga nemaju, pozvani su da dođu u ordinacije Doma zdravlja.
– Deset timova dentalne medicine u sastavu doktor dentalne medicine i medicinski tehničar su u dva navrata, u prvoj polovici listopada i u svibnju, pregledali sve prvašiće. Svako dijete je dobilo prigodan poklon, zubnu četkicu, pješčani sat, bojanke i bojice te edukativni materijal čime im želimo osvijestiti potrebu održavanja oralnog zdravlja. Oralno zdravlje je u prvim razredima iznimno važno jer se tada postiže ono što je u medicinskoj struci definirano kao mogućnost oblikovanja mišljenja i ponašanja djece – rekao je Višaticki, najavivši nastavak projekta.
Vrijednost projekta je oko 35 tisuća eura, a Domu zdravlja su se kao partneri pridružili Požeško-slavonska županija, Grad Požega te Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije.
– Ponovno nam se priključila i Požeško-slavonska županija, na čelu sa županicom Antonijom Jozić, koja osjeća i vidi da je to zaista potreban i kvalitetan projekt. Ove godine se uključio i Grad Požega, a vjerujem da će se s vremenom pridružili i druge ustanove koje će pripomoći realizaciji – dodao je ravnatelj Višaticki.
Osim poticaja djeci na brigu o dentalnom zdravlju, projekt ima i natjecateljski karakter. Naime, škola u čijem razredu bude zabilježena najveća statistička razlika, odnosno poboljšanje stanja tvrdih zubnih tkiva između prvog i drugog posjeta bit će nagrađena informatičkim setom. Prošle godine najbolje pokazatelje ostvarila je Osnovna škola „Vladimir Nazor“ Trenkovo gdje je uz uručenje nagrade započeo ovogodišnji ciklus.
Čestitke učenicima koji su ostvarili najbolje rezultate u ime Požeško-slavonske županije uputila je Sunčica Bajić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport.
– Nakon što je završilo financiranje iz Europskog socijalnog fonda, županija je objeručke prihvatila sufinanciranje daljnje provedbe projekta. Ovo je sada već druga godina da sufinanciramo troškove, u prvom redu poklon paket dobrodošlice u projekt. Jako smo zadovoljni zbog toga što upravo u dobi u kojoj su prvašići djeca najbolje prihvaćaju sve navike koje trebaju primjenjivati cijeli život, a provedbu projekta su prihvatile sve naše osnovne škole – rekla je Bajić dodavši kako će županija nastaviti podupirati kvalitetne projekte svih ustanova.
Danijela Krizmanić, ravnateljica Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Trenkovo, izrazila je zadovoljstvo što je upravo razred trenkovačke škole bio najuspješniji u prošlogodišnjem izdanju uputivši zahvale Domu zdravlja i Požeško-slavonskoj županiji na brizi o zdravlju učenika. Prilikom dodjele nagrade projekt je pohvalio i načelnik Općine Velika Robert Hofman uz čestitke najboljem razredu iz Trenkova.

Izvor: pszupanija.hr

Vezano
Vezano