SURADNJA POLICIJE I LOVACA Lovno streljačkim kupom Bzenica 2024. uspješno nastavljene aktivnosti iz preventivnog projekta „Siguran lov”

Preventivni projekt  „Siguran lov“, odnosi se na podizanje razine sigurnosti prilikom rukovanja vatrenim oružjem i sveukupne sigurnosti u lovištima, povećanje sigurnosti i samozaštitnog ponašanja svih sudionika u lovu, senzibiliziranje lovaca o opasnostima koje prijete u lovištima zagađenim minsko-eksplozivnim sredstvima te sprječavanje protuzakonitog lova i ostalih protupravnih ponašanja u području lovstva. Ovaj preventivni projekt, PU požeško-slavonska, u suradnji sa Županijskim lovačkim savezom, te podršku lovačkih udruga i lokalne zajednice, uspješno provodi od 2014. godine, kroz brojne aktivnosti, od kojih je jedna i danas provedeni Lovno-streljački kup, a koje su sve za rezultat imale povećanje stupnja sigurnosti u lovištima i manji broj stradalih, posebice pri rukovanju s lovačkim oružjem.

U četvrtak 10. listopada 2024., na strelištu Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije u Bzenici, nedaleko Pleternice, koje udovoljava olimpijskim normama, u sklopu preventivnog projekta „Siguran lov“ održan je III. Lovno streljački kup Bzenica 2024., – natjecanje iz vještine ciljanja lovačkim oružjem i aktivnost koja za cilj ima podizanje razine sigurnosti rukovanja oružjem, u kojemu su sudjelovali članovi Lovačkog saveza, lovačkih udruga i policijski službenici.
Prije početka natjecanja, nazočnim lovcima i policijskim službenicima, prigodnim riječima obratili su se načelnik PU požeško-slavonske gosp. Željko Grgić, predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije gosp. Branko Bertelović i zamjenik gradonačelnice grada Pleternice gosp. Domagoj Katić.
Načelnik PU požeško-slavonske gosp. Željko Grgić, nakon što je zahvalio nazočnima na dolasku, Lovačkom savezu na organizaciji ove aktivnosti, te domaćinima LU Šljuka Pleternica na domaćinstvu, istaknuo je značaj i ulogu ovog projekta, te naveo dosadašnje aktivnosti koje je PU provela u suradnji s partnerima u sklopu preventivnog projekta Siguran lov. Tom prilikom, istaknuo je da su zajedničke aktivnosti imale za rezultat ostvarivanje ciljeva iz projekta, a to su suradnjom na planu edukacija i preventivnim aktivnostima doprinijeti većoj razini sigurnosti u lovištima i manjem broju stradalih pri rukovanju oružjem. Istaknuo je tom prilikom i ostale aktivnosti koje su provođene poput zajedničke suradnje u kampanji Manje oružja, manje tragedija, te na kraju zaželio svima uspješno i sigurno natjecanje.
Obraćajući se nazočnima, predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije gosp. Branko Bertelović, zahvalio je također svima na dolasku, te potom načelniku PU gosp. Željku Grgiću na ostvarenoj suradnji i ciljevima koje su zajednički – siguran lov i manje stradalih od oružja. Također je istaknuo da je cilj današnje aktivnosti uz natjecateljski i onaj edukativni – kroz odgovorno rukovanje oružjem uz nadzor sudaca i instruktora podići razinu znanja i svijesti o potrebi odgovornog rukovanja oružjem kao preduvjeta za manje stradavanja pri rukovanju s oružjem. Također je u ime organizatora zahvalio svima na dolasku i zaželio uspješan i siguran boravak.
Gosp. Domagoj Katić zamjenik gradonačelnice grada Pleternice, nakon pozdrava nazočnima i zahvale na pozivu, istaknuo je činjenicu da je ova aktivnost budući se radi o trećoj – jubilarnoj, sada postala tradicionalna, što je dokaz da su organizatori dobro planirali i proveli dosadašnje aktivnosti na zadovoljstvo svih sudionika i lovaca s zajedničkim ciljem – većom sigurnosti u lovištima, ali i općenito pri rukovanju s oružjem. Također je istaknuo zadovoljstvo suradnjom grada Pleternice sa Lovačkim savezom i Udrugama, te PU požeško-slavonskom na ovom projektu, ali i ostalim preventivnim projektima u zajednici. Potom je zaželio također ugodan i siguran boravak svima te proglasio natjecanje otvorenim.
Prije samog natjecanja, nazočnima su pravila natjecanja te upute za sigurno rukovanje oružjem na prilazima i samom natjecanju, te nakon njega prezentirali sudci gosp. Boris Janić i gosp. Mladen Lončarević, te policijski službenik PU požeško-slavonske gosp. Ante Bajić. Uz pravila natjecanja posebna pažnja skrenuta je na zlatna pravila za sigurna rukovanje oružjem i to:
 
1. Oružjem uvijek postupajte kao da je napunjeno
2. Oružje nikad ne usmjeravajte u ono što ne namjeravate gađati
3. Ne držite prst na okidaču ako niste spremni za paljbu
4. Prije paljbe obvezno provjerite sigurnost okoline cilja
 
Natjecanje je provedeno na ciljalištu na kojemu je fiksna meta bila udaljena 100 metara, ekipe su činili po tri natjecatelja, koji su svaki gađali s 5 naboja, a provedeno je uz nadzor sudačke trojke i evidentičara  gosp.Tina Grganić, te osiguranje tehničkih uvjeta od strane gosp. Nine Šalata.
 
Ostvareni poredak ekipno je sljedeći:

1. Ekipa 1. Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije ( Šop H., Milković J., i Vitalija A.)
2. Ekipa 2. Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije ( Grbić L.., Janić i B., i Janić  L.)
3. Policijska postaja Pleternica ( Majstorović, Pavelka i Goluža )
 
Ostvareni poredak pojedinačno je sljedeći:

1. Lovro Janić
2. Josip Milković
3. Hrvoje Šop
 
Na kraju ove preventivne aktivnosti, upriličena je dodjela priznanja najboljima i zahvalnica za sudjelovanje i podršku pojedincima i institucijama, koje su uručili predsjednik ŽLS gosp. Branko Bertelović i njegov zamjenik gosp. Denis Milošević, pri čemu su zahvalnice za sudjelovanje i podršku uručene predstavnicima PU požeško-slavonske, PP Požega, PP Pleternica, PP Pakrac i IJP Kutjevo te načelniku PU gosp. Željku Grgić, dok je PP Pleternica uručeno priznanje i za osvojeno treće mjesto u ekipnom natjecanju.
Uručujući zahvale za sudjelovanje i podršku projektu, te priznanja najboljima, predsjednik Županijskog lovačkog saveza gosp. Branko Bertelović zahvalio je svima na odgovornom i sigurnom ponašanju na strelištu te sudjelovanju u aktivnosti, koja je protekla sigurno i bez i najmanjeg incidenta, te pozvao sve na sudjelovanje u budućim aktivnostima iz preventivnog projekta Siguran lov.
 
 Izvor: PU požeško-slavonska

Vezano
Vezano