LIPIK Obilježena 17. godišnjica povratka lipicanaca iz Srbije

Na Državnoj ergeli Lipik, 12. listopada, obilježena je 17. obljetnica povratka lipicanaca, jednog od simbola našeg kraja, u matičnu ergelu nakon što su tijekom Domovinskog rata 1991. godine prisilno odvedeni u Srbiju. Tom prigodom, uz brojne posjetitelje, na ergeli su boravili članovi udruge Lijepa Naša Požeško-slavonska grana, koji su i organizatori simbolične akcije pod nazivom “Prekinimo agoniju HRVATSKIH LIPICANACA”.
Cilj ove akcije bio je skrenuti pozornost na dugogodišnji trud uložen u povratak lipicanaca, posljednjih “ratnih beskućnika” otuđenih tijekom rata. Peticiju, potpisanu od strane nekoliko tisuća građana iz Hrvatske i svijeta, udruga je pokrenula pod motom “Vratimo ih bezuvjetno kući zajedno s njihovim potomcima u matičnu ergelu u Lipiku”.


Tradicionalno, članovi udruge svakog listopada obilježavaju ovu godišnjicu paljenjem lampiona sjećanja, prisjećajući se najvećeg stradanja lipicanske pasmine. Ovaj događaj ne podsjeća samo na teške trenutke povijesti, već i na važnost zaštite životinja u cjelini. “Ovo je jedno od najvećih stradanja lipicanske pasmine u svjetskim razmjerima, i važno je da, posebno djeca, ne zaborave što se dogodilo” istaknula je Jadranka Šimunović Katunar, predsjednica udruge Lijepa Naša.
Posebno su istaknuti napori u obrazovanju mlađih naraštaja o važnosti brige za životinje i prirodu. U sklopu programa Dječjeg dana održan je igrokaz pod nazivom “We all live in the world that we deserved”, kroz koji su učenici poručili kako svijet u kojem živimo ovisi o našim postupcima i brizi za druge. Program je posebno pohvaljen zbog svoje edukativne vrijednosti, a prosvjetni djelatnici, članovi udruge, naglasili su važnost učenja o suživotu s prirodom kroz stvarne primjere, poput posjeta ergeli.
Gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana, i predsjednik Gradskog vijeća, Slobodan Katunar te upravitelj lipičke Ergele Damir Jakšić, također su prisustvovali obilježavanju i podržali ovu plemenitu inicijativu.

“Ovdje smo kako bismo razvili empatiju prema svim živim bićima. Ovo društvo mora težiti svijetu koji je bolji i pravedniji, a takav svijet možemo stvoriti samo kroz učenje i brigu za sve koji su u potrebi” naglasila je Jadranka Šimunović Katunar.
Obilježavanje obljetnice povratka lipicanaca u Lipik ima poseban značaj za našu lokalnu zajednicu, a članovi udruge Lijepa Naša nastavit će s aktivnostima koje promoviraju zaštitu životinja, empatiju i očuvanje prirodnih resursa.

Izvor: Lipički compas

Vezano
Vezano