PAKRAC U svom petnaestom izdanju sajam Slavonski banovac pružio sadržaje za sve generacije

Pakrac, grad bogate povijesti sajmovanja i dalje drži do svoje tradicije organizacijom sajma Slavonski banovac koji je u svom petnaestom izdanju okupio čak 94 izlagača iz deset hrvatskih županija. Bogatom ponudom izlagača te pratećim sadržajima promiču se tradicionalne vrijednosti, spajajući potencijale ruralnog razvoja i turizma kao gospodarske grane koja se u kontinentalnom dijelu Hrvatske razvija iz godine u godinu, istaknuto je prilikom svečanog otvorenja ovogodišnjeg sajma.
Po sedmi put u sklopu sajma organizirana je i Eno-gastro prezentacija, a zahvaljujući Udruženju obrtnika Pakraca i Lipika predstavili su se obrtnici iz dvadeset udruženja obrtnika cijele Hrvatske, kao i branitelji iz Kaštela i Sinja koji su, zajedno s braniteljima Pakraca i Lipika obogatili ovogodišnji sajam. Naravno, tu je i Grahfest koji poprima tradicionalnu notu.
– Na ovogodišnjem devetom po redu Grahfestu imamo prijavljenih rekordnih 112 ekipa iz cijele Hrvatske, od Metkovića do Vukovara – istaknuo je u ime suorganizatora ovogodišnjeg sajma, Marko Štor,  predsjednik Udruženja obrtnika Pakrac-Lipik.
Kao i svake godine točka na i Slavonskog banovca je Srednjovjekovni festival koji je uz „lokalne“ vitezove i streličare Slavonskog banovca te članove Povijesnog društva Pakraca i Lipika, okupio i goste iz Orahovice, Koprivnice i Zagreba.
Svim gostima dobrodošlicu na sajam zaželjela je pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević istaknuvši da su recept uspješnog sajma upravo ljudi.
– Često me pitaju što je recept za ovakav sajam. Recept su vrijedni ljudi, kako u gradskoj upravi, tako i naše institucije, ustanove, škole i udruge koji dvanaest mjeseci u godini rade da bi svi posjetitelji sajma Slavonski banovac mogli uživati – rekla je Blažević.
Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha istaknuo je kako je Pakrac, grad u kojemu se kovao prvi hrvatski novac, biser Požeško-slavonske županije, a sajam Slavonski banovac je pravi dokaz toga. – Na sajmovima se uvijek tržilo i družilo, a rekao bih da je Slavonski banovac još jedna potvrda kako na pravom mjestu, u pravo vrijeme i s pravim organizatorom možete dobiti recept za uspjeh jednog ovakvog događaja – rekao je Troha.
Sajam je otvorio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i požeški gradonačelnik Željko Glavić kazavši da bogata pakračka povijest poziva na okupljanje. – Pakrac ima datume i događaje koji će nas i dalje okupljati, djela nisu prolazna, ona će okupljati i generacije koje dolaze iza nas. Takva djela u novijoj pakračkoj povijesti najviše su vezana uz Domovinski rat koji je i započeo u Pakracu. Svima vama okupljenima želim da se zabavite i ponesete lijepe uspomene s ovog događaja – rekao je Glavić.

Izvor: pszupanija.hr

Vezano
Vezano