EKONOMSKA ŠKOLA POŽEGA Ugostili partnere iz Njemačke u okviru Erasmus+ projekta Wine – a cultural heritage in Europe

U okviru Erasmus+ projekta „Wine – A Cultural Heritage in Europe“, Ekonomska škola Požega bila je domaćin mobilnosti koja se održala od 6. do 10. listopada 2024. godine. Školu su posjetili dva profesora i osam učenika iz Private Ernst-Kalkhul-Gymnasium iz Bonna, Njemačka. Cilj projekta je istražiti kulturnu baštinu vinogradarstva i vinarstva regija iz kojih učenici potječu, s naglaskom na održivost i ekološke prakse.
Ispred Ekonomske škole Požega sudjelovali su učenici Dora Matijević i Ena Mandić iz 3.k razreda, Mihaela Novak Bareković iz 3.h razreda, Tena Jurić i Ema Milevoj iz 3.a razreda te Nikolina Ivanović, Barbara Troha i Jakov Petrović iz 4.a razreda. Uz učenike, u projekt su bile uključene profesorice Lidia Gerstman i Katarina Bušić te koordinatorica projekta profesorica Magdalena Vojak.
Program mobilnosti otvoren je svečanim dočekom njemačkih gostiju u Gradskoj knjižnici u Požegi, gdje su se učenici i profesori imali priliku upoznati s poviješću i tradicijom Požege. Nakon toga uslijedio je obilazak Požeške kuće i najstarijeg vinskog podruma u Gradskom muzeju Požega, dajući sudionicima uvid u povijesne prakse vinogradarstva u regiji.
Sudionici su tijekom tjedna posjetili obiteljske vinograde na povijesnom brdu Sokolovac te uživali u edukativnim obilascima Geo centra Papuk i obiteljskih vinograda OPG-a Vojak. Uz to, organizirane su radionice na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi, gdje su učenici učili o enogastronomiji i usklađivanju vina s tradicionalnim jelima, a nakon toga okušali se i u kuhanju jela s vinom kao jednim od sastojaka.
Pred kraj mobilnosti učenici su koristeći različite web alate izrađivali promotivne video razglednice s ciljem promocije Slavonije i Požege kao vinske turističke destinacije. Na ovaj način mladi su učili o važnosti povezivanja kulturne baštine i turizma, ali i kako tehnologija može doprinijeti održivom razvoju ovog sektora.
Mobilnost je završila dodjelom certifikata u Ekonomskoj školi Požega, gdje su sudionici podijelili svoja iskustva i stečena znanja. Projekti poput ovoga važni su jer mladima omogućuju učenje o povijesti i kulturi kroz praktične aktivnosti te promiču ekološki i održivi razvoj u sektorima vinogradarstva i turizma.

Izvor: Ekonomska škola Požega

Vezano
Vezano