Search
Close this search box.

PLETERNICA Održana 2. Međunarodna konferencija kulturne baštine “Baština živi”

Sinoć je na” Ranču Čondić” održana 2.Međunarodna konferencija kulturne baštine „Baština živi”. Dio je to velikog projekta „Svijet graševine” koji se provodi na području gradova Pleternica, Kutjevo i Pakrac a vrijedan je više od 65 milijuna kuna. Sufinancira ga EU s 85 posto. Podsjetimo, prva Međunarodna konferencija održana je 31.ožujka i 1.travnja ove godine u IC Terra Panonica.
Projekt „Svijet graševine”, rečeno je na početku skupa, zamišljen je kao podrška lokalnim vinarima i turističkom sektoru Požeško.slavonske županije. Osim unapređenje kulturno-turističke ponude Požeško-slavomnske županije, projektom će se realizirati i niz indirektnih ciljeva kao što je podizanje svijesti ruralne lokalne zajednice o turističkom potencijalu nematerijalne kulturne baštine.

Pozdravljajući prisutne na Konferenciji, gradonačelnica Marija šarić je istaknula kako joj je drago što se ona održava na terenu. – To pokazuje da pokušavamo kroz sve naše aktivnostii u našim projektima, ne samo raditi u našim institucijama, nego i izaći malo van okvira, malo se naći na terenu i pokazatui koliko nam je važno da se svi naši subjekti, svi naši sudionici na našem području, budu dio naših projekata. Jer, sve ono što mi radimo, aktivnosti koje provodimo kroz EU projekte nemaju smisla ukoliko u njima ne sudjeluju naši sugrađani, ukoliko nismo uključili našu lokalnu zajednicu i ukoliko upravo oni ne osjećaju dobrobit od svih tih EU sredstava koje smo pokazali da znamo privući – istakla je gradonačelnica Šarić.
Nadalje, podsjetila je kako je ovo jedan od najvećih projekata na pleterničkom području, odmah nakon često spominjane aglomeracije, – Ono što pokušavamo je da našu baštinu izvučemo iz naših ormara, da izvučemo sve ono od naših baka i djedova što su brižno čuvali kroz godine našeg odrastanja i da to stavimo u fiunkciju turizma. Zašto u funkciju turizma? Upravo zato što tad možemo sačuvati sve ono što imamo, možemo prezentirati i dovesti nove strukture gosti u Pleternicu. Nije da želimo neke masovne brojke u Pleternici, ne radimo zbog toga, radimo zbog toga da ljudi dođu, da vide naše ljepote, da ovdje uživaju u našem kraju, da jedu u našim restoranima, da piju u našim kafićima, da obilaze naša OPG-a i da svi zajedno kroz tu jednu zajedničku zaokruženu turističku priču, bolje živimo na području našega grada – rekla je M.Šarić. Ujedno je najavila i još jednu Međunarodnu konferenciju vezano uz ovaj projekt.

Projekt Svijet graševine predstavila je ravnateljica Javne ustanove Pleternica Jasna Hoffmann. Puni naziv projekta, podsjetila je, jest „Svijet graševine, Spahijski podrum, Muzej bećarca i brendiranje”. Nositelj je Grad Pakrac uz partnere a to su: Grad Pleternica, Požeško-slavonska županija, Muzej Grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakraca, TZ Požeško-slavonske županije i Javna ustanova Pleternicfa. Vrijednost mu je više od 65 milijuna kuna od čega gotovo 30 milijuna otpada na aktivnosti u Pleternici tj. na oprermanje Muzeja bećarca. Cilj projekta je unapređenje i razvoj turističke infrastrukture kako bi unaprijedili turistički potencijal destinacija. ‘Priča’ o Muzeju bećarca, podsjetila je, započela je prije više godina.
– Bećarac je 2011.godine upisan na UNESC-ovu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva a ideja o muzeju postoji od 2013., Grad Pleternica zaštitio taj naziv, Muzej bećarca, kao svoje intelektualno vlasništvo. Trg bećarca otvoren je 2019. godine, 2020 pokrenuto je opremanje muzeja što je sad u završnoj fazi. Sad imamo Trg bećarca i Muzej bećarca koji će pričati neraskidivu priču o vezi bećarca i vina. Zašto muzej bećarca u Pleternici? Grad smo koji se duži niz godina želi brendirati kao grad bećarca, Muzej će tako postati nezaobilazna platforma učenja za sve naraštaje kroz suvremene multimedijalne alate. Ono što je još važnoije, stvorit će povezanost lokalne zajednice i svih baštinika turizma, ne samo iz Hrvatske nego i šire – istakla je J.Hoffmann.

Mario Katić iz Javne ustanove Pleternica predstavio je projekt „More bećarca”, kojega osobno vodi.
Projekt „More bećarca“ ima za cilj motiviranje djece za učenje tradicijskog izražavanja te upoznavanje s nematerijalnom kulturnom baštinom. U ovom projektu djeca uče što je to bećarac, gdje je nastao, zašto se izvodio, a zatim bi i sama pisala i pjevala svoje bećarce, samostalno ili uz pomoć edukatora. Održavaju se edukativna predavanja u osnovnim školama na području Grada Pleternice u kojima učenici uče o bećarcu, narodnim običajima, nošnjama i tradicijskim instrumentima. Tim predavanjima potiču se učenici koji su voljni saznati više o tim temama. Nakon predavanja skupina zainteresiranih učenika pohađaju pjevačke i dramske radionice na kojima saznaju više o tradicijskim glazbalima i bećarcu te uvježbavaju igrokaz, plesanje kola i pjevanje bećarca uz kreativno druženje.
Projekt „More bećarca” financira Zaklada „Hrvatska za djecu”.
Na sinoćnjoj 2.Međunarodnoj konferenciji o kulturnoj baštini još su govorili Danijela Papić iz Tomislavgrada, Maja Žebčević Matić i Ivana Domanović iz Gradskog muzeja Požega, Matej Vinarić iz KUD-a Tomislav te prof. Stipan Jaramazović.
Ždodajmu kako su Konferenciji prisustvovali i polaznici Ljetnog tamburaškog kampa za koje je održana prigodna radionica.

“Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Pleternice”.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano