Search
Close this search box.

KOORDINACIJA MANJINSKIH ZAMJENIKA ŽUPANA Formalizirana buduća suradnja – skupu prisustvovao i požeški zamjenik Nikola Ivanović

Članovi Koordinacije zamjenika župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina Republike Hrvatske u sjedištu Primorsko-goranske županije potpisali su jučer Odluku o sastavu i načinu rada Koordinacije kojom se formalizira suradnju od značaja za manjinske zajednice i poboljšanje položaja manjina u društvu.


U Republici Hrvatskoj danas imamo 12 zamjenika župana iz redova nacionalnih manjina srpske, talijanske i češke, a dolaze iz 11 županija.
– Do sada smo uvijek bili konstruktivni faktor u kreiranju politika, ne samo manjinskih zajednica, već i Hrvatske u cjelini i to ćemo nastaviti biti. Vjerujemo da možemo doprinijeti i međusobnom komunikacijom, komunikacijom s predstavnicima izvršne vlasti županija, ali i ministarstava u razvoju naših sredina. To je naš osnovni cilj – rekao je domaćin, dožupan Primorsko-gortanske županije Mamula.


Zamjenik županice Požeško-slavonske županije Nikola Ivanović istaknuo je potrebu zajedničke suradnje na unaprijeđenju položaja manjina i zajedničkog rada na poboljšanju manjinskog obrazovanja i razvoja projekata koji valoriziraju kulturnu baštinu ali i vidjeli koji su pravi modaliteti kako upravo manjine mogu pomoći sveukupnom razvoju županija u kojima rade i djeluju.
Zamjenik županice Karlovačke županije Dejan Mihajlović smatra da manjinski zamjenici nakon posljednjih izbora čelnika županija i njihovih zamjenika postaju sve ravnopravniji. – Stekli su se uvjeti za djelovanje u punom kapacitetu, ne samo za zastupanje manjina, već da kao ravnopravni zamjenici sudjelujemo u radu županija i doprinosimo boljitku sveukupne zajednice – rekao je zamjenik Mihajlović i istaknuo da Primorsko-goranska i Istarska županija prednjače u Hrvatskoj po statusnom položaju zamjenika iz redova nacionalnih manjina.
Sastanci Koordinacije održavaju se po principu rotacije, svaki put u drugoj županiji, a razmatraju pitanja od značaja za nacionalne manjine, važeću zakonsku regulativu, predlažu rješenja za poboljšanje položaja manjina u društvu te razvojne inicijative.


Inicijalni sastanak održan je u Karlovačkoj županiji, a Primorsko-goranska županija bila je domaćin potpisivanju Odluke kojom se i službeno formalizirao rad Koordinacije, a potpisali su je zamjenici župana Požeško-slavonske Nikola Ivanović, Bjelovarsko-bilogorske županije Saša Lukić, Ličko-senjske Milan Uzelac, Osječko-baranjske Radomir Čvarković, Sisačko-moslavačke Mirjana Oluić, Virovitičko-podravske Igor Pavković, Vukovarsko-srijemske Srđan Jeremića te potpredsjednice ŽS Istarske županije Tamara Brussich.

Izvor: N.Ivanović

Vezano
Vezano