Search
Close this search box.

POGLED U 2023. GODINU Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice – „Čeka nas otvorenje Muzeja bećarca i vrtića u Kuzmici te završetak rekonstrukcije ceste do Bilica”

Gradonačelnica Pleternice Marija Šarić pozitivno ocjenjuje prošlu godinu i, naravno, već je uvelike sa svojom ekipom okrenuta prema 2023.godini. – „Čeka nas otvorenje Muzeja bećarca i vrtića u Kuzmici te završetak rekonstrukcije ceste do Bilica” – najavila je gradonačelnica. No, krenimo redom.
Prošla godina na pleterničkom je području prošla u završetku velikih projekata. – Tu mislim na Muzej bećarca i E-inkubator, projekte koje smo započeli već ranije. Puno smo radili i na projektnoj dokumentaciji za nekoliko projekata koje planiramo realizirati idućih godina. U 2022. nije bilo puno europskih natječaja na koje smo se mogli prijaviti jer se završavalo prošlo financijsko razdoblje i mi smo zapravo cijelu godinu iskoristili za pripremu projektne dokumentacije. Sad sa spremljenim građevinskim dozvolama čekamo nove natječaje. Ukupno imamo pripremljenu dokumentaciju za projekte vrijedne oko 300 milijuna kuna.
Osim toga, radilo se dosta s gradom Požega na Strategiji ITU, intervencijskom planu koji smo zajedno dobili Požega s gradovima i općinama koje mu gravitiraju. Pripremali smo projekte koji će se financirati iz tog posebnog paketa – pojasnila je M.Šarić. Podsjetila je i kako je u prošloj godini započela gradnja vrtića u Kuzmici koji bi trebao biti završen do rujna.
Upravo otvorenje tog vrtića, kao i Muzeja bećarca koje će biti idući tjedan, na poseban način će obilježiti 2023.godinu.
-Muzej bećarca je projekt koji razvijamo od 2017.godine, fazu po fazu. Puno je tu sudjelovalo ministarstava, bilo je puno projektnih prijava. On bi trebao biti jedan od najvećih i najvažnijih projekata u Gradu Pleternici jer bi trebao dovesti nove ljude u grad, pričati jednu novu priču u kojoj svaki sugrađanin može sudjelovati. I već je. Znači, mi smo kod samog opremanja uključili sva naša kulturno-umjetnička društva, sve one koji kroz cijeli život žive taj bećarac, sudjelovali su u prikupljanju materijala, u snimanju videa, u fotografijama… Nama je cilj da muzej privuče turiste, da oni nakon razgledanja jedu u našem gradu, piju u našim kafićima i troše u našim trgovinama – istakla je M.Šarić.
Tijekom proljeća, dodala je gradonačelnica, trebala bi se završiti i rekonstrukcija državne ceste do Bilica a u planu je i nastavak radova na istoj cesti od Plreternice do Kuzmice. Intenzivno se radi i na pješačkim stazama u Buku.
– Mi imamo pripremljenu dokumentaciju za Slavonsku kuću, smještajni objekt koji će se graditi preko puta Terre Panonice, zatim za nadogradnju Sportsko-rekreacijskog centra, Memorijalni centar dr.Andrije Štampara u Drenovcu i Centar za starije. Imamo i projektnu dokumentaciju za gradsku sportsku dvoranu koja bi se gradila iza zgrade srednje škole, na mjestu Bube. Sve je više udruga koje trebaju zatvoreni prostor a dvorana osnovne škole ne može pokriti potrebe. Sad čekamo objavu natječaja pa ćemo vidjeti sa čim će se od toga krenuti u ovoj godini. Ono što ćemo svakako raditi ove godine to su nove ulice u našem gradu. Nama je najveći problem centar grada i prioritet nam je prva faza Ulice Ivana Tomića Baje kako bi osigurali nova parkirna mjesta – rekla je gradonačelnica, te dodala:
– To su veliki projekti u gradu no, nismo zaboravili ni naše mjesne odbore. Odmah nakon izbora 2021.godine oni su nama dostavili svoje planove i mi svake godine pokušavamo u svakom naselju nešto napraviti. Uglavnom su to uređenja poljskih putova, groblja, križeva, društvenih domova…S tim ćemo nastaviti i u ovoj godini – zaključila je gradonačelnica Šarić.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano