OBILJEŽENA 100. GODIŠNJICA ROĐENJA ZNAMENITOG POŽEŽANINA MATKA PEIĆA „On je iz grada otišao ali, Požega nikad nije otišla iz njegovog srca, iz njegovih djela”

Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ kao i svake godine do sada obilježila je dan rođenja Matka Peića – hrvatskog povjesničara umjetnosti, slikara i književnika, po kojemu i sama udruga nosi ime. Uz njegovu bistu na istoimenom trgu, polaganjem vijenca i kratkim prigodnim programom odana je počast ovom znamenitom Požežaninu za 100. obljetnicu njegova rođenja.
Uz članove Udruge i učenike požeških osnovnih škola, prigodnom programu prisustvovali su i zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Grada Požege dr.sc. Borislav Miličević, pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović, te Snježana Jakobović, Upraviteljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi.
– Požega je mali grad, ali mali grad velikih ljudi. Jedan od tih velikana je i Matko Peić. On je iz grada otišao ali Požega nikad nije otišla iz njegovog srca, iz njegovih djela – istakao je zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević.
Ovaj veliki hrvatski povjesničar umjetnosti, slikar i književnik, rođen je u Požegi 10. veljače 1923. godine, a pisao je eseje, feljtone i putopise te likovne monografije. Putujući Hrvatskom od Istre do Baranje, od Jadrana do Dunava, Peić je autentično neponovljivim rukopisom “portretirao” sve Hrvatske regije jakim crtežima i jarkim bojama, što ih je moglo zapaziti samo slikarsko oko, a riječju izraziti samo pjesničko pero. Matko Peić umro je u Zagrebu 1999. godine.
Melita Grgić, tajnica Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“, podsjetila je na doprinos koji članovi daju u kulturnim aktivnostima grada, organizirajući brojne izložbe i pjesničke večeri, izdavanje zbirki radova, te sudjelovanje na likovnim kolonijama.
„Kroz sam naziv se vidi da smo ju posvetili Peiću, tu smo “proskitali” kroz razne teme i radove, a sve s ljubavlju prema svemu oko nas, svemu onome što je i sam Peić opisivao u svojim skitnjama. Ove godine novina je što smo uključili mlade stvaratelje u suradnji s Osnovnom školom Dobriša Cesarić gdje nam se pridružilo četrdesetak učenika čija smo djela izabrali te objavili jednu manju zbirku naziva „Mladi Peićevci.“ – rekla je Melita Grgić.
U sklopu obilježavanja 100. obljetnice rođenja Matka Peića, Gradski muzej Požega pripremio je izložbu “Povratak u Požegu” koja je postavljena u prostoru požeške gradske knjižnice, a koja nastavlja predstavljati segmente cijele njegove bogate ostavštine koja je još 2007. godine upisana u listu zaštićenih i kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sredstvima grada Požege, u studenom 2021. godine, požeški gradski muzej otkupio je ostavštinu koja, uz arhivsku i knjižnu građu, sadržava 7761 likovnih djela Matka Peića i drugih autora. Nakon otkupa njegove ostavštine moglo se pristupiti sistematskoj obradi građe, a zatim i različitom vidu njezinog prezentiranja javnosti.
Arhivski dio pripremila je kustosica Ivana Domanović iz Povijesnog odjela muzeja, književni dio predstavila je Andreja Vojnić iz Dokumentacijsko-informacijskog odjela, a likovni dio koji sadržava 71 rad predstavila je v.d. ravnateljica Gradskog muzeja Požega Lidija Španiček iz Odjela povijesti umjetnosti. Izložba će biti otvorena do 16. ožujka 2023. godine.

Izvor: pszupanija.hr/ V.Milković

 


Vezano
Vezano