Search
Close this search box.

USUSRET DANU GRADA POŽEGE Predloženi dobitnici javnih priznanja – Gradsko vijeće o tome će odlučivati na sjednici u utorak

Idućeg utorka, 28.veljače, održat će se sjednica Gradskog vijeća Požege a na dnevnom redu bit će i Odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Požege u 2023. godini. Dodijelit će se četiri javna priznanja.

1. POVELJA HUMANOSTI – predložen je Ivica Mađarević
Ivica Mađarević je umirovljeni narednik Hrvatske vojske. Sudionik je Domovinskog rata od lipnja 1991.godine. Nakon „Bljeska” nastavio je s radom u postrojbama 123. brigade pbr „RS“ i SzOP-a Požega a nakon umirovljenja se zaposlio kao zaštitar u Općoj županijskoj bolnici Požega. Posljednjih nekoliko godina I.Mađarević je aktivan član i voditelj volonterske grupe dobrih ljudi, velikog srca „Sve za život“ koji svojim volonterskim i humanim radom pomaže  onkološkim bolesnicima te im uljepšava dane koje provode na liječenju i onkološkim pregledima u Općoj županijskoj bolnici Požeg. Također, s drugim volonterima posjećuje bolesnike u njihovim domovima pomažući ima u njihovom svakodnevnim potrebama i poslovima.
2. GODIŠNJA NAGRADA – predložena je Željka Peša
Željka Peša je članica Hrvatske kuglačke reprezentacije za slijepe i slabovidne osobe i godinama postiže izvanredne sportske uspjehe. U svibnju 2022. godine sudjelovala je na 21. IBSA Europskom prvenstvu za slijepe i slabovidne osobe u Apatinu te pridonijela uspjehu Hrvatske reprezentacije koja je u konkurenciji devet reprezentacija, s osvojenih petnaest medalja bila najuspješnija reprezentacija na prvenstvu. Željka je na ovom prvenstvu osvojila četiri medalje.
3. KOLEKTIVNA NAGRADA – dva su prijedloga
a) OŠ Dobriša Cesarić
OŠOsnovna škola „Dobriša Cesarić” je u prošloj godini bila prepoznatljiva po iznimnim aktivnostima učenika i učitelja Škole što je rezultiralo brojnim nagradama od školskih do državnih natjecanja. Povodom 120. obljetnice rođenja Dobriše Cesarića, a u sklopu projekta „Cesarić u Cesariću” u Gradskoj knjižnici Požega otvorena je izložba „Dobriša Cesarić u Požegi”. Također, djelatnici i roditelji sudjelovali su u brojnim humanitarnim akcijama a škola je bila i dobar domaćin sportsko-edukativne kampanje Sportskih igara mladih pod nazivom ”Zero Waste-Budi dio Igre-Čuvajmo naš planet”.
b) Ženski košarkaški klub „Plamen Požega”

ŽKK Plamen Požega pravni je sljednik Ženskog košarkaškog kluba Jedinstvo osnovanog u Požegi 1947. godine a koji je 1959. godine promijenio je ime u Košarkaški klub Požega. Nakon smrti dugogodišnjeg trenera Svetislava Pirca krajem 1987. godine Klub je stavljen u stanje mirovanja a rad s najmlađima ozbiljnije se ponovo pokreće 1990. godine. Tada su Blagojka Leko i Vladimir Englman započeli s radom u školi košarke. Klub je 1996. godine postao član A-2 HKL, a 2002. godin članom najvišeg ranga natjecanja A-l HKL. Najuspješnija sezona za klub je bila 2021./2022. kada je ŽKK Plamen Požega postao državni viceprvak. Također je osvojio peto mjesto u Međunarodnoj ženskoj regionalnoj ligi (WABA) gdje je predstavljao Hrvatsku u EuroCupu u sezoni 2022./2023.
Klub, uz seniorsku ekipu, sada ima pet kategorija mladih košarkašica, ukupno oko 70, svih uzrasta i sve su uključene u natjecateljski dio.
Kažimo kako, osim navedenih priznanja, postoji mogućnost dodjele nagrade za životno djelo te proglašenje neke osobe počasnim građaninom no, to se ove godine neće dogoditi.

Izvor: Grad Požega/ V.Milković

Vezano
Vezano