Search
Close this search box.

NAJAVLJENI 41.”PAPUČKI JAGLACI” Tradicionalni planinarski ‘pozdrav proljeću’ prvi put će se održati tijekom dva dana!

Hrvatsko planinarsko društvo „Sokolovac” Požega je organizator a TZ Zlatni Papuk i Park prirode Papuk suorganizatori 41.Papučkih jaglaca, tradicionalne manifestacije kojom planinari ‘pozdravljaju proljeće’ a koja će se održati po prvi put tijekom – dva dana, 18. i 19.ožujka. O tome su detaljnije na konferenciji za novinare govorili predstavnici organizatora i suorganizatora te Općine Velika na čijem je području održava okupljanje planinara.
Predsjednik HPD „Sokolovac” Bruno Horvat je podsjetio kako su se planinari u Velikoj prvi put okupili daleke 1982.godine na inicijativu tadašnjeg tajnika društva, novinara i publicista Ivana Jakovine a u povodu obilježavanja Dana žena. Poslije se manifestacija vezala uz dolazak proljeća a počela je okupljati i planinare sa šireg područja pa ‘jaglaci’ sada imaju međunarodni karakter. „Papučki jaglaci”, istakao je B.Horvat, najstarija su i najveća planinarska manifestacija u Republici Hrvatskoj. ‘Prošireni’ su na dva dana jer im je „bio cilj i motiv da ovaj planinarski događaj pretvorimo u jednu od najvećih turističko-planinarskih i društvenih aktivnosti, ne samo HPD Sokolovac, već čitave sredine i svih ljudi koji su u to uključeni” – rekao je B.Horvat. Podsjetio je i kako je u predpandemijskim godinama u Veliku dolazilo preko 80 planinarskih udruga i do 3000 planinara.


Planinari će i ove godine moći proći kroz više različitih staza, ovisno o vlastitoj želji i mogućnostima, a staze koje će biti ponuđene planinarima predstavila je podpredsjednica „Sokolovca” Silvija Čajka.
– Ponosni smo na 40 godina Papučkih jaglaca – istakao je direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić, dodajući kako se odlučilo manifestaciju proširiti na dva dana jer se vjeruje kako će to biti dobar početak za budućnost i ostvarenje određenog broja noćenja gosti u Velikoj i, naravno, potrošnje.
Potporu „Papučkim jaglacima” dali su u ime Parka prirode Papuk Goran Radonić te načelnik Općine Velika Robert Hofman.
Za sudionike i goste „Papučkih jaglaca” pripremit će se bogata gastro ponuda te zabavni sadržaji, među kojima je i koncert popularnog „Fijakera”.


Dodajmo još kako će se ‘Jaglaci’ održati pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, Općine Velika, Grada Požege, Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, Udruge Slavonski planinari i Požeškog sportskog saveza.

Tekst i foto: V.Milković

 

 

Vezano
Vezano
20240515_115702
NEČUVENO U parku obavio nuždu!

Nepoznati počinitelj otuđio ruksak U srijedu 18. rujna 2024., policijskim službenicima je prijavio 48-godišnjak da mu je istoga dana u…