UDRUGA RATNIH VETERANA 63.SAMOSTALNE GARDIJSKE BOJNE ZNG POŽEGA Održana godišnja skupština – „S ponosom možemo reći da smo izvršili sve planirane zadaće i aktivnosti”

– S ponosom možemo reći da smo izvršili sve planirane zadaće i aktivnosti, ali i obvezni na još aktivniji i odgovorniji rad i očuvanje najvažnijih ciljeva postojanja naše Udruge: djelovanje članova udruge u ostvarivanju kontinuirane brige za očuvanje digniteta Domovinskog rata, imena i djela digniteta postrojbe 63. „A” samostalne gardijske bojne Požega, skrbi za dragovoljce, branitelje i stradalnike naše postrojbe i članove obitelji smrtno stradalih branitelka – istakao je ovo predsjednik Udruge ratnih veterana 63.samostalne gardijske bojne ZNG-a Požega Dragan Valenta na sinoć održanoj redovnoj godišnjoj izvještajnoj skupštini Udruge. Da razloga za zadovoljstvo ima, bilo je vidljivo iz izvještaja o radu u 2022.godini koji je nakon izbora radenih tijela podnio.


Članovi Udruge ratnih veterana 63.samostalne gardijske bojne ZNG-a Požega u minulih godinu dana bili su prisutni na obilježavanju svih najznačajnijih događaja i datuma na našem području kao što su npr. Dan državnosti, Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, obljetnica pada vojarne, stradanja hrvatskih branitelja 2.prosinca na Papuku,…Bili su članovi Udruge i na obilježavanju obljetnice „Bljeska”, u Karlovcu na susretu braniteljica iz Domovinskog rata kao i u studenom u Vukovaru.


Važno je istaći kako su predstavnici Udruge nastavili s obilaskom obitelji poginulih hrvatskih branitelja s kojima su potom posjetili grobove stradalih i zapalili svijeće. – Ova aktivnost pokazala se veoma plemenita i kod tih obitelji naišla je na pozitivan prijem, te ovu aktivnost nastavljamo i u ovoj godini. Obitelji naših poginulih branitelja sve su starije i bolesnije i mi kao Udruga smo jedini koji ih još posjećuju i misle na njih – naglasio je D.Valenta.


Udruga je na primjeren način obilježila i obljetnicu osnivanja postrojbe iz koje su proizašli a po prvi puta, na njihovu inicijativu, obilježen je Dan hrvatskih branitelja Grada Požege. Tom prigodom postavljena je izložba „Požega i njezina 123.brigada”, te je prikazan i dokumentarni film o Branku Drinovcu – Legi. Na prijedlog Udruge, njihovom članu Ivici Mađareviću ove je godine povodom Dana grada dodijeljena „Povelja humanosti” a Udruga je također predložila, temeljem zakonskih odredbi, da se povodom 32.obljetnice osnivanja postrojbe, 16-orici članova dodijele određena odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske.


– U prošloj godini po prvi put smo, nakon što smo se javili na projekt Općine Brestovac „Heroji za heroje – da se ne zaboravi”, tijekom godine obišli sva spomen obilježja, čuvajući uspomenu na poginule hrvatske branitelje koji su poginuli na području Općine Brestovac… – istakao je D.Valenta te dodao kako se Udruga i u ovoj godini odlučila prijaviti na razne javne pozive i sudjelovanje u projektima. Uz već spomenuti brestovački projekt, prijavili su se za sudjelovanje u projektima Grada Požege i Požeško-slavonske županije. Po prvi puta prošle godine Udruga je organizirala i provela pet psiholoških radionica u sklopu projekta „Branitelji mira” a s tom praksom će se nastaviti.


– S posebnim ponosom možemo reći da smo 1.siječnja ove godine zaključili ugovor o financiranju institucionalne podrške između Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva iz Zagreba, Ministarstva hrvatskih branitelja i naše Udruge, jer je Procjenjivačko tijelo odobrilo institucionalnu podršku našoj Udruzi, izradilo proračun po kojem moramo raditi u slijedećem razdoblju – istakao je na kraju D.Valenta.


Što se tiče programa rada za 2023.godinu, u njemu se nalaze sve aktivnosti koje su provedene i u 2022.godini uz posebnu opasku: prijavljivat će se na projekte ‘koji bi trebali omogućiti našoj udruzi da dođe do potrebnih novčanih sredstava, kako bi kvalitetnije mogli realizirati sve ono što smo zacrtali u našim planovima i kako bi se više okrenuli članovima naše udruge i njihovim potrebama jer smo svaki dan sve stariji i bolesniji’.

Na skupštini su podnesena i izvješća Nadzornog odbora i Suda časti a sva izvješća su jednoglasno prihvaćena.

Tekst i foto: V.Milković

 

 

Vezano
Vezano