PREDSTAVLJENO VINUM ACADEMICUM d.o.o I komercijalno poduzeće i znanstveno-istraživačka baza

Vinum Academicum d.o.o. je spin off poduzeće kojeg je prošle godine osnovao novi Fakultet turizma i ruralnog razvoja a danas je predstavljeno na konferenciji za novinare.

– Poduzeće je rezultat novog trenda u području obrazovanja a to je da fakulteti osnivaju svoja vlastita poduzeća koja će ujedno biti i znanstveno-istraživačke nastavne baze. Upravo iz tog razloga Vinum Academicum sada posluje na tržištu i kao komercijalno znanstveno poduzeće ali i mjesto gdje će i dalje nastavnici, studenti i znanstvenici obavljati svoju znanstveno-istraživačku djelatnost ali sada na komercijalnim, ekonomski održivim osnovama. Dakle, rezultat osnivanja poduzeća je taj da fakultet ne može imati u svom djelovanju komercijalnu djelatnost, pa je poduzeće izdvojeno kao tvrtka kćer fakulteta. Isto tako, poduzeće će moći biti puno fleksibilnije u području EU fondova – pojasnio je prodekana za razvoj i poslovanje doc. dr. sc. Berislav Andrlić.
Poduzeće Vinum Academicum d.o.o. će djelovati u Podgorju, u nastavnoj bazi koja je izgrađena i opremljena za vrijeme postojanja Veleučilišta, a sjedište će mu biti u Požegi. Novinarima su predstavljena i nova vina koja će tek ići na tržište. – Tu ističem kupažu crnih vina ‘gradina’, tako da evo, poduzeće će s ovom kupažom promovirati i lokalitet Gradina gdje se nalazi i dio naših vinograda – dodao je dr.Andrlić.
Što se tiče planova, predviđa se dogradnja vinskog podruma u jednu prezentacijsko-edukacijsku dvoranu koja će služiti i kao turističko-informacijski centar. U planu je i suradnja s Udrugom Vino-kap iz Kaptola. – Isto tako, bit ćemo i mjesto suradnje s međunarodnim ustanovama. Nakon covida, u ovom semestru napokon mogu najaviti dolazak brojnih profesora iz inozemstva iz Južne Afrike, Kanade, Gruzije i drugih ‘vinskih zemalja’ kako bi podijelili neka iskustva u proizvodnji i prodaji vina – istakao je na kraju dr.Andrlić.
Dodajmo na kraju kako proizvodnju vina pri FTRR-u objedinjuje slogan ‘Akademska vina Zlatne doline’.

Tekst i foto: V.Milković

 


Vezano
Vezano