PREDSTAVLJEN SPOT ZA PJESMU „ZBOG ŠOKAČKOG KOLA” Pleterničke ‘snage’-Jasminka Blašković, Domagoj Katić i KUD „Orljava”- uz pomoć sestara iz Starih Mikanovaca, pokazale ljubav prema Slavoniji

U Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica sinoć je predstavljen SPOT za pjesmu „Zbog šokačkog kola” koja je 2021.godine izvedena na festivalu Zlatne žice Slavonije. Autorica stihova je Pleterničanka Jasminka Blašković a spot su u Zarilcu realizirali Domagoj Katić i KUD „Orljava”. Pjesmu su izvele sestre Mirna, Manuela i Mia Molnar iz Starih Mikanovaca.
Jasminka Blašković, istakao je predstavljajući ju ravnatelj knižnice Franjo Novak,  autorica je stihova za više pjesama koje su na festivalima izvodili poznati pjevači poput Viktorije Kulišić, Blanke Došen i Ćire Gašparca a najveća uspješnica joj je pjesma „Kćer ravnice” koja je na požeškom festivalu osvojila nagradu za ‘najslavonskiji tekst’. Kroz tu, a i ostale pjesme, Jasminka Blašković progovara o ljubavi za svoju obitelj i Slavoniju.
– Osim neizmjerne ljubavi prema obitelji ja gajim i neopisivu ljubav prema Slavoniji, S tim se čovjek jednostavno rodi ili ne. A kad su tu još bili moja pokojna baka koja mi je za života posebno prenosila ljubav prema šokačkoj pismi, prema tamburi, prema tradicijskim običajima, a onda i moj pokojni tata koji mi je prenio ljubav prema šokačkom kolu, onda vam se tu dogodi ta ljubav. A kako se ja odmalena bavim pisanjem pjesama, naime, pjesme pišem od svoje osme godine kad sam naučila pisati, nekako je bilo logično da će i ta moja poetska djela završiti negdje uglazbljena a biti i to baš u tamburaškoj produkciji – istakla jeJ.Blašković, obračajući se brojnim posjetiteljima u knjižnici. Dodala je i kako su za pisanja u školskoj dobi zaslužne nastavnica hrvatskog jezika Ivka Krišković te razrednica Dorotea Valenta koja je, već tada, uglazbila neke njene pjesme koje su se potom izuvodile na školskim priredbama. Naravno, neupitna je bila i potpora supruga Đure.
Zadovoljstvo zbog snimljenog spota izrazila je i direktorica Turističke zajednice Pleternica Ivana Ketović Marjanović. – Drago mi je da će djelić ove pjesme ostati za uspomenu nama u Pleternici, a ova predivna pjesma doista se uklapa u našu pleterničku priču o gradu bećarca – rekla je I.Ketović zahvalivši se svima koji su sudjelovali u realizaciji spota.
U glazbenom dijelu programa predstavili su se Vladimir Štibrić i sestre Molnar koje nastupaju pod nazivom „ Art voice”.

Tekst i foto: V.Milković

 


Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Proslavljena 40. godišnjica Colora (fotogalerija)
Obilježeno 25 godina rada Javne vatrogasne postrojbe Požega
Dani kruha u OŠ Antuna Kanižlića
Hodočašće vjernika pleterničke župe u Međugorje
Dječji sajam u Pleternici