Search
Close this search box.

ZANIMLJIVOSTI Na 12. Otvorenom Kupu Hrvatske u kuhanju brudeta natjecala se Kronika požeško-slavonska kao jedina ekipa iz Slavonije

Proteklog vikenda održavalo se trodnevno 12. natjecanje “Otvoreni kup Hrvatske u kuhanju brudeta za novinarske ekipe” u organizaciji Udruge Primorsko jedro iz Rijeke, Diving centra Neptun iz Šila i pokroviteljstvu Općine Dobrinj na Krku, Turističke zajednice Kvarnera i TZ Primorsko goranske županije.
Nastupalo je 16 ekipa medijskih kuća i novinara iz Italije, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Srbije, BiH i hrvatskih medija. Iz Slavonije je bila nazočna jedino ekipa tjednika Kronika požeško-slavonska i kuhar Vladimir Protić, urednik Kronike.

– U novinarskoj asocijaciji natječem se već 15-godina, nakon plasmana na Prvenstvu Hrvatske u kuhanju gulaša od divlje svinje. Natjecanja se organiziraju najmanje dva puta godišnje, na jadranskim destinacijama u kuhanju brudeta (Istra i Kvarner), na kontinentalnim destinacijama u kuhanju gulaša (Slavonija i Lika) te pečenju janjaca (Novi Vinodolski), a na Otvorenim kupovima gostujemo i u državama koje se natječu u Hrvatskoj. I ove godine skuhao sam dobar brudet, plasirao se na 7. mjesto, iako s kontinenta, te stekao pravo i plasman za takmičenje slijedeće godine. Za brudet organizator priredi 5 vrsta morske ribe, školjke, kozice, škampe i odličnu Žlahtinu s kojom se podlijeva brudet. Ostale sastojke i tajne donose natjecatelji sa sobom.
Za novinarsko večer Kronika je bila domaćin predjela i servirala je kulenove seke, jer na 8. Festivalu kulenove seke ugostili smo Vladimira Jurića, glavnog organizatora i još četvero iz Rijeke i Matulja koji su se natjecali sa kulenovim sekama, a bili su posebno oduševljeni našom manifestacijom. Za kulenove seke dobili smo odlične ocjene od svih koji su ih degustirali, a i iznenađenja od ekipa iz Italije i Slovenije koji se nisu susretali s takvim mesnim delicijama. U sklopu trodnevnog boravka ugostile su nas vinarije Antona Katunara, Gospoja obitelji Toljanić i Ivana Katunara, te Konoba Nada i Vinotel Gospoja u Vrbniku a za završnu večer Diving centar Neptun u Šilu je priredio svečanu večeru sa delicijama iz krušne peći – istakao je urednik tjednika Kronika Vladimir Protić koji nastavlja i dalje sa svojim gastronomskim majstorijama i na drugim područjima.


Za ovu godinu najavljeno je Prvenstvo Hrvatske u kuhanju gulaša u kotliću na otvorenoj vatri koje će se održati drugi vikend u lipnju pod domaćinstvom općine Velika. Na ovom natjecanju natječu se samo novinarske ekipe iz Hrvatske, a Otvoreno prvenstvo u kuhanju lovačkog gulaša održat će se u rujnu u Gorskom kotaru u Fužinama, gdje će nastupati i novinari iz 7 susjednih država.

Izvor: Kronika požeško-slavonska

Vezano
Vezano