GRADSKA STRAŽA POŽEGA U prošloj godini imali su 66 izlazaka na razna događanja, zapovjednik straže izabran je u Predsjedništvo Saveza povijesnih postrojbi RH a prisutni su i u europskim savezima

U 2022.godini članovi Gradske straže Požega imali su čak 66 izlazaka na razna događanja u našoj županiji i drugim krajevima Hrvatske. Kao udruga aktivni su i u Savezu povijesnih postrojbi hrvatske vojske RH pa je zapovjednik straže Vladimir Milković izabran u Predsjdništvo Saveza. Rakođer, kroz nacionalni Savez, prisutni su i u dva europska saveza koja okupljaju povijesne postrojbe, tako da je V.Milković prisustvovao i Proljetnoj konferenciji EGS- a u Mönchengladbachu u Njemačkoj. Sve ovo rečeno je na sinoć održanoj redovnoj godišnjoj skupštini Gradske straže Požega kojoj je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović.
Podnoseći izvješće o radu, predsjednik udruge Marijan Pilon je istaknuo kako Gradska straža Požega redovito sudjeluje na događanjima koja organiziraju braniteljske udruge i koja se odnose na Domovinski rat pa su, među ostalim, bili na obljetnici oslobađanja logora Bučje, na obljetnici početka Domovinskog rata u Pakracu, obljetnici osnutka 63.samostalne gardijske bojne, na komemoraciji poginulima na bazi Papuk…a požeški gradski stražari redovito su prisutni i u Koloni sjećanja u Vukovaru.
Pripadnike Gradske straže Požega može se vidjeti i na prisegama ročnika u požeškoj vojarni, kao i na svim najznačajnijim događanjima u Gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji: obilježavanju Dana Grada i Grgureva, na Ivanjskom krijesu, požeškom festivalu, Najdužem stolu u Hrvats, u Tijelovskoj procesiji…Na poziv prijatelja iz drugih povijesnih postrojbi sudjelovali su na svečanostima u Kostelu, Čakovcu, Križevcima, Svetoj Nedjelji, Ivanić Gradu, Daruvaru, Varaždinu, Vinkovcima, Bakru, Karlovcu…a redovito sudjeluju i na hodočašću vojske i policije u Mariji Bistrici. Gradska straža je također organizirala i javnu tribinu „Sva lica Grgureva” u povodu Dana grada Požege.
Sve ovo, istaknuli su u svojim izlaganjima Marijan Pilon i Vladimir Milković, ne bi bilo moguće bez financijske pomoći Grada Požege i Požeško-slavonske županije na če,mu su im se zahvalili.
Pročelnica Maja Petrović zahvalila se članovima udruge što su spremni izdvojiti svoje slobodno vrijeme za širu zajednicu u kojoj žive-. – Hvala vam što aktivno sudjelujete u svim obilježavanjima značajnih datuma za Grad Požegu i Požeško-slavonsku županiju ali i ponosno predstavljate naš grad u Hrvatskoj, a i šire kao članice europskog Saveza. Čestitam vam svima i puno sreće u daljnjem radu – rekla je M.Petrović.
Na kraju skupa je Vladimir Milković informirao prisutne kako Savez povijesnih postrojbi hrvatske vojske RH priprema dva projekta u kojima će biti zastupljena i Gradska straža Požega – radi se Monografija o povijesnim postrojbama kao i dokumentarni film o svakoj postrojbi članici Saveza.

Tekst i foto: V.Milković

 

 


Vezano
Vezano