15. MEĐUNARODNI KONGRES „ŠTAMPAROVI DANI” U središtu pozornosti zdravi stilovi života

Požeština je domaćin 15. Međunarodnog kongresa „Štamparovi dani” kojeg organizira Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar.
– Na Kongresu imamo goste iz okolnih zemalja, ali i iz Austrije, Njemačke čak i iz Kine. Teme predavanja su razni stilovi života a uže teme su primjerice, zdravlje ljudi s dijabetesom, reproduktivno zdravlje, kinezilologija.. . Općenito, pokrivamo okupiti jako široki raspon stručnjaka, tu nisu samo liječnici i medicinske sestre nego i nutricionisti, kineziolozi…i tako pokušavamo napraviti jedan interdisciplinarni pristup gdje će svi zajedno surađivati za dobrobit pacijenta – objasnio je dr. Ino Kermc, tajnik udruge
U petak, prvog dana kongresa, održana je javnozdravstvena akcija u sklopu koje su u Požegi, Pleternici i Velikoj građanima kontrolirani krvni tlak i glukoza u krvi a svečano otvorenje kongresa bilo je jučer u IC Terra Panonica u Pleternici. Prisutne je pritom pozdravio prof.dr.sc.Midhat Jašić, predsjednik međunarodnog dijela organizacijskog odbora.
– Zahvalit ću se županici Antoniji Jozić koja je već kao gradonačelnica Pleternice bila s nama, sadašnjoj gradonačelnici a i svima ostalima. Zaista je zadovoljstvo biti dio ovog tima i davati doprinos poboljšanju zdravih životnih stilova. Ono što je Andrija Štampar još davno ostavio da mi slijedimo njegov put, mislim da je ovaj znanstveni skup na pravom putu i da to čini – istakao je dr.Jašić.
Gradonačelnica Marija Šarić se zahvalila onima koji su pokrenuli Štamparove dane, kao i onima koji na njih dolaze. – Mi dalje razvijamo priču o Andriji Štamparu i radimo na uređenju njegovog Memorijalnog centra. Nadam se da ćemo u tome zajednički uspjeti. Drago mi je da ste danas opet u Pleternici i veselim se što ćete provesti ovdje vrijeme u našem gradu, želim da se lijepo osjećate i da se ponovo ovdje vidimo, a u budućnosti i u Štamparovom memorijalnom centru – kazala je gradonačelnica.
Županica Antonija Jozić je svima poželjela dobrodošlicu u županiju u kojoj je, kako je rekla, rođen jedan veliki čovjek. Mi koji odavde potječemo trebamo još snažnije progovoriti i promovirati lik i djelo Andrije Štampara, utemeljitelja javnog zdravstva i jednog od utemeljitelja Svjetske zdravstvene organizacije. Pozdravljam vas u gradu koji dugi niz godina pokušava jačati lik i djelo dr. Andrije Štampara, u županiji koja se ponosi svojim velikanima, ali vjerujem da se nitko od tih velikana i njihovih nasljednika neće uvrijediti ako kažemo da je najveće ime naše županije dr. Andrija Štampar – rekla je županica i poželjela da se, ako ne prije, a ono 20. Štamparovi dani održe u Memorijalnom centru posvećenom njemu.
Nakon svečanog otvaranja skupa na dvije lokacije je održano više predavanja a Štamparovi dani završavaju danas u Velikoj.

Tekst i foto: V.Milković

 


Vezano
Vezano