Search
Close this search box.

U POŽEGI OBILJEŽEN „DAN PLAVIH IRISA” Ponovo upućen poziv na testiranje kako bi se rak debelog crijeva pravovremeno otkrio – tad je izlječiv!

U Požegi je danas održana javnozdravstvena akcija pod nazivom „Dan plavih irisa” koju su organizirali županijski Zavod za javno zdravstvo, udruga ILCO i županijska podružnica Lige protiv raka. Cilj akcije bio je podizanje svijesti kod građana o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva, a kako su plavi irisi i plava vrpca simboli tog oboljenja, prolaznicima su dijeljeni prigodni informativni materijali i plavi irisi.
Javnozdravstvena akcija „Dan plavih irisa” bila je prigoda da se građane, osobito one između 50 i 74 godine, pozove da se uključe u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva na način da se odazovu pozivu na testiranje. Otkrije li se bolest na vrijeme, istaknuto je, izlječiva je.
– Nažalost, prema dostupnim podacima ovaj drugi po učestalosti rak kod osoba oba spola rano se otkriva tek u oko 18 posto pacijenata – rekao je tajnik Lige protiv raka dr. Nikola Gotovac. U našoj županiji, dodao je godišnje ima više od 50 oboljelih od raka debelog crijeva. Požeška bolnica, kazao je također dr.Gotovac, ima sve što je potrebno da se ova vrsta raka dijagnosticira i liječi i stoga je šteta da se manje od 20 posto ljudi odaziva na testiranje. Pozvao ih je da to svakako učine jer, uz pravovremeno orktivanje, rak debelog crijeva je izlječiv.
Poziv građanima da se odazovu na Nacionalni program i testiraju kako bi se rak debelog crijeva pravovremeno otkrio, uputio je i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Tekst i foto: V.Milković

 


Vezano
Vezano