Search
Close this search box.

POVODOM DANA DRŽAVNOSTI Županica Antonija Jozić se sastala s predstavnicima braniteljskih udruga – „Hvala vam što i danas, i 33 godine nakon prvog višestranačkog Sabora i početka Domovinskog rata stojite na braniku Hrvatske”

I ove godine, povodom praznika Dana državnosti, županica Antonija Jozić je organizirala prijem za predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata. S njom je na prijemu bio i zamjenik Ferdinand Troha.
Pozdravljajući okupljene u velikoj vijećnici, županica je najprije podsjetila kako su se na jučerašnji dan na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici prvi put okupili oni koji su bili spremni braniti domovinu i od kojih je kasnije nastala Hrvatska vojska, dok se na sutrašnji dan prisjećamo konstituiranja prvog višestranačkog Sabora iz 1990.godine. Prisjetila se i rečenice koju je tada izgovorio dr. Franjo Tuđman a koja kaže ‘da je to bio prvi korak povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, gospodarskoj i kulturnoj tradiciji.’ Dakle, povratak ondje gdje je hrvgatski narod oduvijek pripadao: u zajednicu europskih naroda i evo, od početka ove godine Hrvatska je i ponosna članica šengenskog područja zajedno s 15 država članica EU, čime se ispunio još jedan politički cilj RH a to je taj povratak gdje smo oduvijek pripadali, biti u društvu i okruženju onih koji su najrazvijeniji u EU.
– Ja bih evo i s pozicije županice Požeško-slavonske županije željela zahvaliti svima vama što ste tih 90-ih godina prošlog stoljeća podnijeli onu veliku žrtvu i stavili sebe na raspolaganje ostvarenju tisućljetnog sna hrvatskog naroda, stavili sebe na raspolaganje dr.Franji Tuđmanu i izvojevali veliku pobjedu u Domovinskom ratu, obrambenom ratu, u kojem je nažalost krvavo, ali izborena Republika Hrvatska. Svima vama jedno veliko hvala i uvijek ću ponavljati da je žrtva koju ste vi dali zapravo najveća žrtva koja se mogla podnijeti u neovisnoj i suverenoj RH. Isto tako, svima vama hvala što i danas, 33 godine nakon prvog višestranačkog Sabora, nakon početka Domovinskog rata u RH, stojite na braniku Hrvatske, radite da sve ono što se događalo prije 30 godina ne padne u zaborav, na mlađe generacije prenosite istinu o Domovinskom ratu i na neki način sudjelujete u razvoju RH u današnjem vremenu – rekla je županica Jović. Dodala je i kako se uistinu nada ‘da će Hrvatska postati onakva kakvu ste vi sanjali i da možemo u jednom trenutku reći: da, to je Hrvatska za koju smo se borili i kakvu smo željeli.’
Prisutnima se prigodno obratio i novi voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Tomica Galović, zahvaljujući ponajprije županici na prijemu.. – Ovime još jednom pokazujete koliko vodite računa o braniteljima i hvala vam na tome. Htio bih se ovom prigodom zahvaliti i onima koji su se izborili da ponovo 30.svibnja bude Dan državnosti – istakao je Tomica Galović.
Županica Jozić se na kraju zahvalila i donedavnom voditelju Koordinacije Krešimiru Paveliću na svemu što je činio u svom mandatu.

Tekst i foto: V.Milković

 


Vezano
Vezano