POVODOM LIDAS-A U pleterničkoj knjižnici otvorena izložba o slavonskom ‘ruvu’

Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica sinoć je ‘odisala Slavonijom’. Naime, i ove je godine Knjižnica dala doprinos Lipanjskim danima amaterskog stvaralaštva na način da je organizirala zanimljivo događanje – izložbu o slavonskom ‘ruvu’. Riječ je o odjeći i drugim predmetima, poput stolnjaka ili navlaka za jastuke, koje su nekada upotrebljavali naši stari a brižljivo ih je prikupio i sačuvao vlč. Goran Mitrović, sadašnji župnik u Novoj Kapeli.
Ravnatelj Knjižnice Franjo Novak zahvalio je vlč.Mitroviću, koji nije prisustvovao izložbi, na ustupljenim predmetima a riječi zahvale svima koji čuvaju narodno blago i tradiciju, uputila je i gradonačelnica Marija Šarić.
U programu prije otvorenja izložbe prigodna obraćanja posjetiteljima ili recitirani stihovi također su bili vezani uz Slavoniju za što su bili ‘zaduženi’ Dragutin Bajt, Marinko Markota, Jasna Kajtar, Ana Kukuruzović, Ivan Abibović i Željka Rezo. Sve to, pjesmom su začinili ‘vinski kardinal’ Vlado Bauer, najmlađi članovi KUD-a „Orljava” i KUD „Svilenka”.
Kroz izložbu je posjetitelje provela Branka Leist.

Tekst i foto: V.Milković

 


Vezano
Vezano