Search
Close this search box.

AKADEMIJA POVODOM 30. OBLJETNICE SMRTI ANTUNA BOŽIĆA „Od njega smo mogli učiti kako voljeti domovinu”

“Ako me više ne bude, znajte da sam vas sve volio, ali sam Hrvatsku volio više” – rečenica je ovo iz pisma koje je obitelji prije smrti napisao Antun Božić, prvi predsjednik požeškog HDZ-a i pomoćnik zapovjednika 123.brigade Hrvatske vojske a u spomen na kojega je, povodom 30. godišnjice smrti, sinoć održana prigodna akademija. I doista, svi koji su pritom govorili o ovom, prerano preminulom Požežaninu, isticali su – Hrvatska mu je bila na prvom mjestu, Njoj je dao sve, pa i život.
U Gradsko kazalište Požega prisjetiti se Antuna Božića došli su mnogi: uz članove obitelji, bili su tu i članovi stranke koju je osnivao te suborci.


U ime Gradskog odbora HDZ-a Požega prisutne je pozdravio njegov predsjednik prof.dr.sc.Borislav Miličević prisječajući se pritom rečenice koju je često izgovarao pater Zlatko Papac na grobu Antuna Božića: „Prijatelji moji, o velikim ljudima ne trošite riječi, o njima govore njihova djela.” A o djelu Antuna Božića tih 90-ih, dodao je, najbolje govore stihovi tri Hrvatima posebno drage pjesme, koje nazivamo i himnama – Himna slobodi u kojoj se kaže „O lijepa, o draga o slatka slobodo…” a za tu slobodu je Antun Božić tada bio spreman dati život. Druga je himna „Lijepa naša domovino” a za Domovinu je i dao život. Treća je pjesma, himna HDZ-a, „Bože čuvaj Hrvatsku”. – Neka Bog čuva sve nas kako bismo mogli izgraditi Hrvatsku kakvu je sanjao Antun Božić – zaključio je B.Miličević.


Prisutnima se kratko obratila i predsjednica ŽO HDZ-a Antonija Jozić. – Vidjevši danas ispunjenu dvoranu, mislim da možemo biti svjesni da Antun Božić živi i danas. On živi u vama svima koji ste ga poznavali, koji ste dionici tog vremena ponosa i slave 90-ih godina prošlog stoljeća kad se ostvarivao tisućljetni san hrvatskog naroda o uspostavi neovisne i suverene RH, ali živi i u vama mlađima i to je dokaz da HDZ voli ljude koji su iza sebe ostavili velike tragove. Sv.Antun Padovanski rekao je: Neka šute riječi a govor3e djela. I to je sva istina ovog današnjeg vremena: neka šute riječi i neka govore djela a djela koja su ostala iza Antuna Božića su velika – istakla je A.Jozić. Dodala je i kako je Antun Božić dosljedno slijedio ideju utemeljitelja stranke dr.Franje Tuđmana o zajedništvu koje nam je trebalo 90-ih a treba i danas.


Na akademiji je prikazan i film o kratkom političkom djelovanju Antuna Božića od svega tri godine a o njemu su govorili Vladimir Englman, Ivica Kovačević, Vladimir Šeks i sestra Marija Bajt, bivša saborska zastupnica.
– Bio je vođa, vidovit, hrabar, odlučan i pošten. Iznad svega je pripadao katoličkoj vjeri i hrvatskom narodu. Od njega smo mogli učiti kako voljeti domovinu…Hrvatska danas sigurno nije onakva kakvu je Ante sanjao, ali je tu, naša, i samo o nama ovisi kakva će ona biti – rekla je M.Bajt.
Sinoćnjoj akademiji prisustvovao je i Vladimir Šeks, jedan od utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice s kojim je A.Božić surađivao tih 90-ih.
– Politička ostavština Antuna Božića je slobodna i nezavisna hrvatska država. Već krajem 89., početkom 90. , slutio je da se približava vrijeme krvavog raspleta: pao je Berlinski zid, komunistički režimi ..širila se velikosrpska ideja a u Hrvatskoj je bila čuvena ‘hrvatska šutnja’. Ante Božić je u tim danima shvatio da je kucnuo posebni trenutak za borbu za slobodu i hrvatsku nezavisnost. Pridružuje se dr.Tuđmanu i on je u prvim redovima, ne samo u Požeštini nego i u Hrvatskoj, za hrvatsko zajedništvo, za hrvatsku slobodu, za hrvatsku državnost – rekao je V.Šeks.
Svima koji su organizirali obilježavanje 30.obljetnice smrti Antuna Božića i došli na akademiju na kraju se zahvalila njegova sestra Marija Bajt.
Cijelu akademiju možete pogledati na facebook profilu Požeškog Vodiča.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano