Search
Close this search box.

AKTIVAN VIKEND U „GOJZERICI” Mališćak – Ivačka glava – Nevoljaš – Lapjak

Ove nedjelje planinarili smo domaćim terenom. Skup kod društvenih prostorija na početku izleta pokazuje da će dan biti odličan. Dvadesetak planinara zaputilo se prema Velikoj od kuda je bio početak izleta.

Krećemo od crkve Sv. Augustina prema poučnoj stazi Turjak kojom hodamo sve do vrha i vidikovca Mališćak 713 mnv. Kratko obilazimo vidikovac i nastavljamo hodati do skloništa Mališćak, gdje radimo pauzu i okrjepu! Nastavljamo dalje preko Orahovih voda strmim usponom sve do drugog najvišeg vrha Papuka Ivačke glave 913 mnv, koja je ujedno i kontrolne točke HPO. Pogled s vrha nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Zadržavamo se na vrhu i hvatamo proljetne sunčane zrake, a ujedno koristimo priliku i za obrok.

Na vrhu zatičemo ekipu iz Zagreba koja iz humanitarnih razloga obilazi sve vrhove planina u Republici Hrvatskoj i na njih postavlja hrvatske zastave. S njima smo se zbližili, kratko družili, fotografirali i na kraju rastali u dobom raspoloženju. Put nas je odveo dalje u smjeru Anđine barake. Uz put naletjeli smo na ostatke snijega, koje smo odmah iskoristili za zimske radosti. Došavši na planinarsko sklonište Jezerce dio ekipe se odmorio, dok su drugi iskoristili priliku pregledati staru skijašku stazu Nevoljaš koja je ostala zapuštena već dugi niz godina. Stazom nastavljamo do vidikovca i vrha Nevoljaša 739 mnv, pa dalje prema novoj kontrolnoj točki HPO i vrhu Lapjak 667 mnv.

Mlađa ekipa kupi žigove s vrha, a onda kreće najzanimljiviji dio staze svima poznate Tauberove stijene. Uživamo u prekrasnom pogledu na južne padine Papuka i Veliku u dolini, a usput fotografiramo i pentramo se po oštrim i strmim stijenama. Nastavljamo prema Veličkom starom gradu uz razgovor i komentare, što smo sve danas vidjeli i kako smo se dobro proveli. Polako silazimo dolje u Veliku uz bazene i nastavljamo prema početnoj točki ispred crkve. Nakon prehodanih dvadesetak kilometara vraćamo se kući više nego zadovoljni, te jedva čekamo nove izlete i avanture.” – kazao je vodič i organizator ovog uspješnog izleta Vinko Aladrović.
Do nove zgode i nezgode vaše Gojzerice!
HPD Gojzerica Požega

Vezano
Vezano