Search
Close this search box.

AKTUALNO Kojim mjerama se Požeško-slavonska i druge županije bore protiv negativnih demografskih trendova?

Portal župan.hr objavio je zanimljiv tekst, prema podacima Središnjeg državnog ureda za demografiju, o tome kojim mjerama se županije bore protiv negativnih demografskih trendova. Naravno, spominje se i Požeško-dslavonska županija pa taj dio teksta prenosimo u cijelosti.

„Stambeno zbrinjavanje mladih, poticajne mjere za liječnike i studente medicine, naknade za bebe, besplatna prehrana u školama, stipendije… Evo kojim mjerama se županije bore protiv negativnih demografskih trendova”

Bjelovarsko-bilogorska, tako primjerice daje naknadu za rođene bebe, od ove godine po 1.000 kuna, isto toliko i Osječko-baranjska županija, Karlovačka 800, 900 ili 1.000 kuna uz poklon paket vrijednosti 700 kuna. Krapinsko-zagorska daje za treće dijete 1.000 kuna naknade pa do 5.000 za svako sljedeće, Sisačko-moslavačka za treće i svako sljedeće od ove godine 1.000 kuna, Splitsko-dalmatinska ovisno o stupnju razvijenosti pojedinog područja, od 500 do 77.000 kuna, Zadarska županija 1.000 kuna za prvo i drugo dijete, 5.000 za treće i svako sljedeće, a Zagrebačka 1.000 kuna.
Stipendije daju gotovo sve županije, a u velikom dijelu su povećani iznosi za studente medicine. Pa je tako u Bjelovarsko-bilogorskoj mjesečni iznos stipendije za studente medicine 3.000 kuna od ove godine, Istarskoj županiji 2.500 kuna, u Brodsko-posavskoj iznosi 1.500 kuna, Šibensko-kninska godišnje daje od 15 od 22 tisuće kuna, a čak 200.000 za specijalizaciju iz područja epidemiologije. BBŽ, Zagrebačka te Varaždinska županija subvencioniraju kamate na stambene kredite medicinskim djelatnicima, a BBŽ i Virovitičko-podravska sufinanciraju najam stanova liječnicima. U 2022. godini Zadarska županija subvencionirat će stambene kredite za višečlane obitelji i za zdravstveni, znanstveni i IT sektor.
Dio županija sudjeluje i u stambenom zbrinjavanju mladih i mladih obitelji. Gotovo sve županije sudjeluju i u EU projektu besplatne prehrane, no neke dodatno izdvajaju i svoja sredstva kako bi u program besplatne prehrane bilo uključeno što više djece.

Požeško-slavonska županija

Požeško-slavonska županija ima, kako navode, 10 do 20 posto djece na listi čekanja u odnosu na upisane.
Županija provodi projekt Obrok za 5, faza VI, prehrana djece u školi (u 11 osnovnih škola kojima je Požeško-slavonska županija osnivač), za djecu u riziku od siromaštva, a kojim je u ovoj školskoj godini 2021./2022. obuhvaćeno 1 017 učenika po sljedećim kriterijima. Nadalje, sufinancira smještaj i prehranu učenika koji su smješteni u učeničkim domovima u iznosu od 630 kuna po učeniku.
Požeško-slavonska županija financira ukupni iznos prijevoza učenika osnovnih škola. Sufinancira prijevoz redovnih učenika koji pohađaju srednju školu na njezinom području u iznosu od 75% cijene mjesečne učeničke karte za vlak i autobus. Sufinancira prijevoz redovnih učenika srednjih škola i studenata u iznosu 50% od redovne prijevozne cijene.
Sufinancira i troškove javnog prijevoza – vlakom, redovitih studenata s područja požeško-slavonske županije, čije je polazište Pakrac i Lipik, u iznosu od 50% redovne prijevozne cijene za pojedinačna putovanja. Prijevoznik navedenim studentima odobrava povlasticu u iznosu od 50% redovne prijevozne cijene za pojedinačna putovanja, temeljem čega će navedeni student imati besplatnu uslugu prijevoznika.
Osiguran je besplatan prijevoz brzim vlakom za studente s prebivalištem na području Požeško-slavonske županije, koji studiraju u Zagrebu; petkom Zagreb GK – Požega u 16:35 sati, te nedjeljom Požega – Zagreb GK u 18,35 sati. Osiguran je besplatni prijevoz redovitih studenata i učenika srednjih škola s prebivalištem na području Požeško-slavonske županije koji putuju na relaciji Požega – Osijek.
Za akademsku godinu 2021./2022. dodijeljeno je 16 novih stipendija te su trenutno u isplati 47 stipendista. Stipendija se isplaćuje u 10 jednakih anuiteta u iznosu od 600 kn mjesečno.
Stipendiraju se i učenici koji su upisani u prve razrede trogodišnjih i četverogodišnjih programa srednje strukovne škole poljoprivredno-prehrambenih zanimanja. Za školsku godinu 2021./2022. stipendija se isplaćuje u 10 mjesečnih anuiteta u iznosu od 500 kn za 33 učenika Poljoprivredno prehrambene škole.
Županija daje i jednokratne novčane pomoći za višečlane obitelji i samce u teškoj financijskoj situaciji (za liječenje, školovanje, osnovne životne potrebe i dr. teške životne prilike)

Izvor: zupan.hr

 

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi