Search
Close this search box.

ANAMARIJA BLAŽEVIĆ Naša saborska zastupnica u ‘borbi’ za poboljšanje Zakona o sudovima i Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Na aktualnoj sjednici Hrvatskog sabora našao se ovih dana i konačan prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima o čemu se već naveliko govorilo i pisalo u medijima. O tome će se u Saboru glasovati idući tjedan a za nas je ova tema posebno važna jer su se pojavile informacije kako ćemo i za rješavanje problema vezanih uz obiteljske odnose morati potezati do Slav.Broda. Po svemu sudeći, ipak neće biti tako za što se snažno ‘borila’ i naša saborska zastupnica Anamarija Blažević.

– U prijelogu tog Zakona, ono što se dotiče Požege i Požeštine, je osnivanje sudskih odjela za postupanje u predmetima prema zakonu kojim se uređuju obiteljski odnosi. Nadležni sudovi za postupanje u tim predmetima su općinski sudovi u sjedištima županijskih sudova, što je ovom slučaju u Slavonskom Brodu. Mi zastupnici i zastupnice HDZa smo održali niz radnih sastanaka s ministrom Malenicom, članovima Odbora za pravosuđe, predsjednikom Kluba HDZa i ostalim zainteresiranim za navedenu problematiku.  Izložili smo svoje argumente zašto smatramo kako bi i na ostalim općinskim sudovima trebalo biti rješavani predmeti iz obiteljskih odnosa. To je prije svega dostupnost sudovanja stanovnicima manjih sredina jer bi sve stranke, te zainteresirani ( CZSS, odvjetnici…) predloženim Zakonom trebali putovati u udaljene sudove. Članovi HDZa koji su članovi Odbora za pravosuđe su prihvatili naš prijedlog da se uvedu “sudbeni dani” a to znači da će suci koji su se specijalizirali za obiteljske odnose dolaziti na rasprave po tim predmetima u Požegu, a ne kako je bilo najavljeno.
Tom problematikom smo se bavili zadnjih 2 i pol mjeseca, kako bi ovaj tjedan amandman bio usvojen na Odboru za pravosuđe, a državni tajnik Salapić u saborskoj raspravi potvrdio da je prihvatljivo rješenje. Svi smo svjesni da treba doći do reforme pravosuđa, ponajprije zbog dužine trajanja postupaka. Upravo zato podržavam specijalizirane odjele unutar sudovanja, jer će rješavanje predmeta time biti brže i učinkovitije. Naime, suci će u tim odjelima morati ispuniti posebne uvjete stručnog usavršavanja i usko će se baviti isključivo predmetima iz te domene – rekla nam je A.Blažević.


Vlada RH jučer je usvojila konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu čije je prvo čitanje bilo u listopadu 2021.godine. O konačnom prijedlogu Sabor će raspravljati uskoro a saborska zastupnica iz naše županije intenzivno se bavila i ovom temom.
– U prvom čitanju smo uvidjeli kako ima prostora za poboljšanje konačnog prijedloga, iako moram reći da je puno bolji prijedlog od trenutno važećeg zakona. Poljoprivredno zemljište je veliki potencijal. Postupci raspolaganja poljoprivrednim zemljištem moraju biti efikasniji i brži, ali i kontrola korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta.
Prijedlogom Zakona promijenjen je i skraćen postupak provedbe natječaja za zakup i prodaju, izuzimaju se jedinice područne (regionalne) samouprave u odnosu na davanje mišljenja u postupcima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH, propisuje se elektronička provedba natječaja i niz drugih poboljšanja. Važne i praktične inpute mi daju osobe koje se bave poljoprivredom i koji praktično i s terena poznaju problematiku. S prijedlozima koji bi mogli poboljšati Zakon upoznala sam ministricu poljoprivrede, te predsjednicu saborskog Odbora za poljoprivredu koja je i sama sudjelovala na sastanku s poljoprivrednicima u Pakracu – rekla nam je ovih dana Anamarija Blažević.

Pripremila: V.Milković
Foto: A.B.

Vezano
Vezano
Gradska kuca ZASTAVE
POŽEGA Uskršnja čestitka gradonačelnika

Vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti,iščekivanje najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa uvijek nas iznova vraća temeljnim ljudskim vrijednostima, uči nas o snazi žrtve i…