Search
Close this search box.

AUREA FEST POŽEGA DOŠAO KRAJU Ostaje ponos i lijepe uspomene

Sukladno Statutu Grada Požege Udruga Aurea Fest Požega je s Gradom Požegom i Turističkom zajednicom Grada Požege, povjerenjem koje je ukazalo Gradsko vijeće Grada Požege, nositelj organizacije Festivala Aurea Fest Požega.

Koncept velikog proširenja požeškog festivala zaživio je 2014. godine. Idejni začetnik Veljko Valentin Škorvaga zamislio je tada Aurea Fest Požega kroz sedam dana i sedam noći s devet različitih festivala. S vremenom je to preoblikovano u četiri dana, dodavanjem novih sadržaja i povezivanjem postojećih događanja. Središnji dio festivala uvijek je bio tamburaški, Zlatne žice Slavonije, s više od pola stoljeća tradicije.

Nažalost, posljednje dvije epidemiološke godine utjecale su na to da se većina planova nije mogla ispuniti. Preživio je i živjet će festival Zlatne žice Slavonije, koji je i lani u teškim uvjetima ugostio najveća aktivna imena tamburaške glazbe uz izravan prijenos u programu Hrvatske radiotelevizije. Uz tamburaški festival, održani su Festival običaja i kulturne baštine te Aurea Jazz Fest, kad je prvih deset godina djelovanja obilježio Big band Požega uz brojne goste, što je u siječnju u snimci emitirano u programu nacionalne televizije, kao i koncert Berde banda. Po prvi puta album tamburaške glazbe „Zlatne žice Slavonije“ prošle je godine nominiran za Porin.

Aurea Fest Požega posljednjih osam godina organizirala je grupa od dvadesetak entuzijasta okupljenih u udrugu Aurea Fest Požega, uz operativnu potporu Turističke zajednice Grada Požege i dijelom financijsku podršku suorganizatora Grada Požege. Ako bi u tih osam godina nešto posebno izdvojili i izvukli od zaborava, onda je to svakako 2019. godina. Bila je to posljednja godina slobode, veselja, smijeha, zagrljaja, ekonomskog rasta, dobrih vibracija… kad se nije moglo ni u najcrnjim snovima naslutiti što nam slijedi za nekoliko mjeseci.

Pozivamo vas da se kratko podsjetimo na dane ponosa i slave za sve nas od 29. kolovoza do 1. rujna 2019. godine. Središnji dio festivala bio je u nedjelju 1. rujna kroz Retrospektivu Pjevat će Slavonija povodom 50. obljetnice od prvog požeškog festivala. Posljednji puta na festivalu nastupio je Krunoslav Kićo Slabinac, koji je te večeri pred potpuno ispunjenim Trgom Svetog Trojstva do iza ponoći održao oproštajni koncert za pamćenje.

Uz Kiću na retrospektivnoj večeri nastupila je neponovljiva Vera Svoboda, izvođači koje je požeški festival pogurao u zvijezde poput Miroslava Škore, Šime Jovanovca, Borisa Ćire Gašparca, Stjepana Jeršeka Štefa, Slavonskih lola te pop izvođači kao što su Jacques Houdek ili Mia Dimšić koji su za tu prigodu izveli neke slavne festivalske uspješnice.

Posebno priznanje, Povelju Republike Hrvatske, festivalu je uručila predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, visoka pokroviteljica Aurea Festa Požega 2019. godine.

Aurea Pop Fest te je godine okupio najveća festivalska imena popularne glazbe poput Marka Kutlića i Igora Delača, čije su pjesme iz Požege dospjele na sam vrh HR top lista, dok je skladba Antonele Doko nominirana i za Porin.

Tih dana oživio je i prostor bivšeg atletskog stadiona sa Aurea Jazz Festom i brojnim gostima iz „A strane“, kao i Aurea Urban Festom i nastupom Psihomodo Popa te Leta 3.


Živ je bio i Trg sv. Terezije za one najmlađe, šetnica uz katedralu postala je Art park, pješačka zona mjesto dobre zabave, vrijeme je bilo iznadprosječno sunčano i toplo… Požega je bila puna života.


S obzirom na to da je započela i treća godina prepuna neizvjesnosti, da je jedino izvjesno održavanje tamburaškog festivala i folklorne večeri, u dogovoru sa suorganizatorima odlučili smo zahvaliti se na dosadašnjem povjerenju i povući iz organizacije. Projekt Aurea Fest Požega koji smo planirali za ovu godinu, s nizom koncerata i događanja, veliki je financijski izazov. U ovim neizvjesnim vremenima, kako za nas kao suorganizatore, tako i za pokrovitelje i sponzore, teško je riskirati nešto do zadnjeg trena. Također, vizija povratka požeškog festivala samo u okvire tradicionalnog folklora i tamburaške glazbe znatno smanjuje potrebu za angažmanom ljudskih resursa koje okuplja udruga Aurea Fest Požega, jer požeški festival u ovom obliku može organizirati i Turistička zajednica Grada Požege u proširenom sastavu.

Udruga Aurea Fest Požega imala je čast organizirati proteklih osam požeških festivala. Organizacijski odbor, predvođen prvo Veljkom Valentinom Škorvagom, a potom Ivanom Bunjevcem kao direktorima festivala, dao je sve što je mogao. Sretni i ponosi na ono što smo ostvarili zahvaljujemo se svim članovima Gradskih vijeća i gradonačelnicima Grada Požege u proteklih osam godina što su nam pružili priliku biti dio nečega većeg od svakog od nas, nečega što će trajati i poslije nas. Hvala i svim pokroviteljima i sponzorima bez kojih ne bi bilo moguće organizirati Aurea Fest Požega, kao i svima koji su bili konstruktivna kritika i motivacija da radimo bolje.

Na kraju, najveća hvala građanima i posjetiteljima koji su znali prepoznati naš trud i želju da Požegu učinimo boljim mjestom, gradom boljeg življenja, gradom za sve generacije i ukuse.

Radujemo se narednim požeškim festivalima kojima ćemo sigurno biti velika potpora iz publike. Hvala vam!

Izvor: Aurea Fest Požega

 

Vezano
Vezano