Search
Close this search box.

BEKTEŽ „ Što su jeli naši stari u vrijeme korizme” – najbolje uređen stol imao KUD Svilenka!

Znate li što su jeli naši stari u vrijeme Korizme? Ponešto se ‘s koljena na koljeno’ i prenijelo na mlađe naraštaje do današnjih dana no, rijetki bi o korizmenom jelovniku znali više toga kazati. Sa željom da se svi zajedno podsjetimo starih običaja, KUD Bektež posljednjih godina organizira manifestaciju baš ovog naziva a ‘zadatak’ da nas podsjete na stara vremena dobila su kulturno-umjetnička društva. Sinoć su se tako u Bektežu, uz domaćine, okupili članovi KUD-a Orljava i KUD-a Zavičajno društvo „Rama” iz Pleternice, Svilenka iz Buka, KUD Luka Ivić Oriovčanin iz Oriovca i KUD Podgoračani iz Podgorača. Sve njih pozdravio je domaćin, predsjednik Bektežana Duško Bijelić zahvalivši im se što su došli i što čuvaju tradiciju naših starih.
Svi sudionici smotre pripremili su jela koja su naši stari koristili u doba Korizme te s njima, uz starinski pribor za jelo uredili svoje stolove. A na njima – pita s blitvom, pečene turkinje, beskvasni kruh, knedle na pari, čikovi, bazlamača, krumpir u ljusci, zafrigana juha, tačkrle, flekice sa sirom….sve to trebalo je i predstaviti stručnom žiriju koji je potom izabrao pobjednika.
Osim što su uredili stol, članovi KUD-ova su otpjevali po nekoliko pjesama koje se pjevaju u uskrsnom vremenu, što se također ocjenjivalo.
U pjevačkom dijelu smotre najbolje su bile članice KUD-a Luka Ivić Oriovčanin, koje se inače, nisu natjecale u izboru najljepšeg stola. A što se tiče najljepšeg korizmenog stola, ‘borba’ je bila izjednačena – KUD „Rama” dobio je pohvalu jer su na svom stolu imali isključivo jela koja su se pripremala u davna vremena no, prvo mjesto osvojio je ipak stol KUD-a Svilenka. Žiri je posebno pohvalio njihovu prezentaciju onog što su postavili na stol.
Svi sudionici smotre dobili su zahvalnice a onda, naravno, sva jela bila su dostupna na kušanje posjetiteljima.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano