Search
Close this search box.

BISKUP ANTUN ŠKVORČEVIĆ Poziv na post i molitvu za mir u Izraelu i svijetu

Biskup Antun Škvorčević prigodom ratnih zbivanja u Izraelu uputio je vjernicima Požeške biskupije poziv na molitvu i post za mir u Izraelu i svijetu.

U pismu pod naslovom „Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!“ (Mt 5,9) biskup Antun kaže: »Dok vam od srca čestitam svetkovinu sv. Terezije, zaštitnice požeške Katedrale, koja nas hrabri da se ne bojimo poput nje biti posvema Isusovi, mislima sam u Svetoj Zemlji, nad koju su se ovih dana nadvili crni oblaci okrutnog nasilja i prijete pretvoriti se u rat nesagledivih razmjera. Nakon nedavne najave hodočašća Požeške biskupije u Svetu Zemlju na koncu veljače i početku ožujka sljedeće godine, mnogi od vas prijavili su svoje sudjelovanje, te sam bio ponešto tužan što smo nemali broj od vas morali obavijestiti da je zrakoplov već popunjen te da ovaj puta nemate mogućnost s nama putovati. No, zbog spomenutog događanja u Izraelu i njegovu susjedstvu ostvarenje našeg hodočašća postalo je neizvjesno, ali smo zato sada svi u mogućnosti kod kuće zajedno djelovati u skladu s Isusovim riječima: „Blaženi mirotvorci: oni će se sinovima Božjim zvati!“ (Mt 5,9).
Naše hrvatsko iskustvo devedesetih godina prošlog stoljeća kao i trenutačno plamteći rat u Ukrajini svjedoče nam kako ljudi na vlasti mogu biti zavedeni Zlim, vjerujući da se nasiljem i oružjem može nešto riješiti bolje nego mirnim putom i dogovorom. Kad nečije  djelovanje pokreću osvetnički osjećaji, oni postaju žrtvama prevare Zloga uzrokujući mnogobrojne nedužne ljudske žrtve i uništavanje teško stečenih materijalnih dobara. Rat je poniženje i gubitništvo za sve, te nam valja učiniti sve što je moguće kako bi se sačuvao mir. I za sadašnju ugrozu mira u svijetu djelovanjem Zloga, vrijedi Isusova riječ: „Ovaj se rod ne može ničim drugim izagnati osim molitvom i postom“ (Mk 9,29).
Pozivam vas da u navedenom duhu tijekom tjedna nakon svetkovine sv. Terezije, u mjesecu Blažene Djevice Marije od krunice – Kraljice mira, u pripravi za blagdan sv. Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške biskupije i Misijsku nedjelju, koje slavimo 22. listopada, u svim našim župnim crkvama, od 16. do 21. listopada, svakoga dana, na pobožnosti svete krunice i na svetoj misi molimo da Bog odagna napast Zloga iz savjesti i pameti svjetskih čelnika i svih drugih ljudi, te odustanu smišljati projekte nasilja i ratnih strategija. Molimo da s Bogom „misle misli mira a ne ugnjetavanja“ te rješavaju međusobne probleme mirnim putom i svrstaju se među blažene mirotvorce.
Pored toga, potičem vjernike Požeške biskupije da u petak, 20. listopada o. g. poste na navedenu nakanu. Na blagdan pak sv. Ivana Pavla II. i Misijsku nedjelju, 22. listopada neka sjedinjeni s kršćanima diljem svijeta mole za mir, razmišljajući na koji način mogu u svojoj sredini ostvarivati svoje krsno misijsko poslanje te i sami biti tvorci mira. Neka pri tom imaju trajno na pameti Apostolovu riječ o Isusu Kristu: „Doista, on je mir naš, on koji od dvoga učini jedno: pregradu razdvojnicu, neprijateljstvo razori u svome tijelu“ (Ef 2, 14). Molimo da Isus pobjednik nad smrću daruje pobjedu mira svim ljudima u svojoj zemaljskoj domovini, u ispaćenoj Ukrajini i u cijelome svijetu.
Na sve molitelje i djelatnike mira zazivam Božji blagoslov – uz srdačan pozdrav u Gospodinu«, završava biskup Antun.
 Izvor: Požeška biskupija

Vezano
Vezano
TijelovoPL
Tijelovo u Svetištu Gospe od Suza

Blagdan Tijelova proslavljen je danas i u Svetištu Gospe od Suza u Pleternici. Misno slavlje je predvodio rektor Svetišta preč.Antun…

0DanDržavnosti
Dan državnosti u Požegi

Povodom Dana državnosti uz spomenik na Trgu 123.brigade danas su položeni vijenci i zapaljeni lampioni. Učinili su to predstavnici udruga…