Search
Close this search box.

BISKUP PRIMIO POŽEŠKOG GRADONAČELNIKA Razgovarali su o nekoliko pitanja od zajedničkog interesa

U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 23. svibnja 2023. požeškog gradonačelnika Željka Glavića. Na susretu je sudjelovao i Ivica Žuljević, prepošt požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra. Razgovarali su o nekoliko pitanja od zajedničkog interesa.

Gradonačelnik je predstavio biskupu planove uređenja glavnog gradskog Trga Svetog Trojstva na kojem se nalazi i nekoliko sakralnih objekata od velikog povijesno-kulturnog značenja. Spomenuo je i dokumentaciju za novu zgradu osnovne škole u naselju „Babin Vir“. Razmotrili su neka odgojno-obrazovna pitanja i suradnju na tom području povezano s Katoličkom osnovnom školom, Katoličkom Gimnazijom i Katoličkim dječjim vrtićem u Požegi, napose izglednost da se dođe do njegova primjerenijeg prostora. Naznačili su mogućnosti zajedničkih programa prigodom spomena 800. obljetnice prvoga pisanog spomena Požege, među kojima je i određena tiskovina o Gradu po uzoru na monografiju „Požeška Katedrala“.

Dotaknuli su se i drugih tema, među kojima i karitativnog služenja Crkve i socijalnog djelovanja Grada te koordinacije u ostvarivanju određenih projekata i programa kulturne naravi, osobito u Katedrali. Prepošt Žuljević predstavio je gradonačelniku istraživačke radove na zgradi Katedrale koji su nedavno započeli, kako bi se utvrdile njezine slabe statičke točke i konstrukcijski sanirale pukotine na njezinim zidovima, napose elegantnog visokog ali krhkog zvonika. Spomenuo je i problem oborinskih voda koje se s trga slijevaju na zidove Katedrale i oštećuju ih. Zaključeno je da se što prije poduzme sve što je potrebno da se to spriječi.

Biskup i gradonačelnik složili su se da je potrebno na svim razinama nastojati oko razumijevanja i suradnje za dobro i dostojanstvo svih požeških građana. Na kraju susreta biskup je gradonačelniku uručio monografiju „Dijecezanski muzej u Požegi i Riznica požeške Katedrale“ a gradonačelnik biskupu knjigu „Gradska knjižnica Požega / Nova zgrada, nova knjižnica“.

Izvor: Požeška biskupija

Vezano
Vezano