Search
Close this search box.

BISKUP ŠKVORČEVIĆ PRIMIO DRŽAVNOG TAJNIKA U MINISTARSTVU KULTURE Posebnu pozornost posvetili su povratu matičnih i drugih crkvenih knjiga oduzetih u vrijeme komunističke vladavine

U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 10. lipnja 2022. državnog tajnika u Ministarstvu kulture i medija Ivicu Poljička, u čijoj su pratnji bili Ivana Prgin iz Uprave za arhive, knjižnice i muzeje; Dražen Kušen, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku i Domagoj Zovak iz Državnog arhiva u Slavonskom Brodu. Na susretu je sudjelovao i Ivica Žuljević, prepošt Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi.

Biskup i državni tajnik razmotrili su različita pitanja iz odnosa Crkve i Ministarstva s obzirom na povijesno kulturnu baštinu u posjedu Katoličke Crkve. Posebnu pozornost posvetili su povratu matičnih i drugih crkvenih knjiga oduzetih u vrijeme komunističke vladavine a koje su smještene u državnim arhivima. Naime, Ministarstvo uprave i pravosuđa vratilo je Požeškoj biskupiji one oduzete crkvene knjige koje su bile pohranjene u matičnim uredima. Uskoro predstoji povrat knjiga koje se nalaze u državnim arhivima pod upravom Ministarstva kulture, te bi se tako ostvarilo ono što je određeno u Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture i provedbenom Sporazumu između Hrvatske biskupske konferencije i Vlade Republike Hrvatske o tom pitanju. Biskup je predstavio stručno sređenu građu Dijecezanskog muzeja, Povijesnog arhiva u koji će biti smještene spomenute crkvene knjige i Povijesne knjižnice Požeške biskupije.

Razgovaralo se također o potrebi partnerskog odnosa između Crkve i Ministarstva s obzirom na čuvanje i obnavljanje pokretne i nepokretne crkvene kulturne baštine, o pronalaženju što prikladnijih modela suradnje za postignuće zajedničkog cilja, a sve u skladu sa spomenutim Ugovorom. Istaknuto je kako pri tom treba i na zakonskoj razini poštivati crkvenu specifičnost i tako pridonijeti boljoj prezentaciji i većoj dostupnosti njezine kulturne baštine. U pratnji biskupa Antuna državni tajnik Poljičak i drugi ugledni gosti razgledali su biskupijski Povijesni arhiv, Povijesnu knjižnicu, Katedralu i Riznicu te Dijecezanski muzej.

Izvor: Požeška biskupija

Vezano
Vezano