Najčitanije

 • Fotogalerije

  BLAGDAN MALE GOSPE U KUSONJAMA Istina i žrtve nikada se ne smiju zaboraviti

  Na blagdan Male Gospe, 8. rujna održano je komemorativno prisjećanje i obilježavanje 31. i 29. godišnjice stradavanja dvadeset poginulih pripadnika A satnije 105. brigade Hrvatske vojske iz Bjelovara, koji su na blagdan Male Gospe 1991. godine stradali u četničkoj zasjedi u Kusonjama te trojice njihovih suboraca, koji su stradali od podmetnute mine prilikom komemoracije dvije godine kasnije.
  Program je započeo polaganjem vijenaca kod spomen obilježja Rakov potok, a nastavljen je kod kapelice Male Gospe u Kusonjama gdje je održana komemoracija u spomen na poginule hrvatske vitezove.


  Ispred kapelice u Kusonjama svijeće i vijence položili su članovi obitelji poginulih branitelja te izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske – saborski zastupnik Josip Đakić i ravnatelj Uprave za savjetodavnu,  psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć pri Ministarstvu hrvatskih branitelja Dinko Tandara. Počast poginulima odalo je i izaslanstvo Bjelovarske-bilogorske županije na čelu sa županom Markom Marušićem te izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno dožupanom Ferdinandom Trohom, kao i izaslanstva Lipika, Pakraca i Bjelovara na čelu s lipičkim gradonačelnikom i predsjednikom Županijske skupštine PSŽ Vinkom Kasanom, pakračkom gradonačelnicom i saborskom zastupnicom Anamarijom Blažević te Dariom Hrebakom, bjelovarskim gradonačelnikom, također zastupnikom u Hrvatskom saboru.
  Poginulim suborcima poklonile su se braniteljske udruge na čelu s Klubom veterana A satnije te izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, među kojima i predstavnici braniteljskih udruga Lipika i Pakraca te prisutni sugrađani.


  Nakon polaganja vijenaca i odavanja počasti, prisutnima su se prigodnim govorima obratili predsjednik kluba veterana A satnije Mladen Sabolović, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara te Josip Đakić, zastupnik u Hrvatskom saboru.

  Teško je iznova pronaći riječi koje nisu rečene
  „Nakon 31 godine, nakon mora izrečenih riječi i isplakanih suza, teško je iznova pronaći riječi koje nisu rečene. Tijekom velikosrpske oružane agresije, svojevrsna koncentracija zla dogodila se 1991. godine u hrvatskom gradu Pakracu.“, naglasio je predsjednik kluba veterana A satnije Mladen Sabolović, istaknuvši kako je A satnija, tada A četa, osnovana kao prva djelatna vojna formacija ZNG-a pod okriljem Ministarstva unutrašnjih poslova na području današnje Bjelovarsko-bilogorske županije.
  Ovom se prigodom prisjetio početka rujna 1991. godine kada su upravo pripadnici A satnije stigli u Pakrac kako bi pripomogli obrani koju su dotad činili samo domaći branitelji i pripadnici policije. Nažalost, brzo je stigao i 8. rujan kad su pripadnici ove satnije upali u zasjedu srbočetničkih okupatora koji su potom učinili strašan zločin, jer zlo je došlo do punog izražaja.
  „Danas, kad smo pobijedili i oslobodili domovinu, u miru i u slobodi moramo dati svoj maksimum da žrtve ovih mladića ne budu uzaludne.“, zaključio je svoje obraćanje Mladen Sabolović.

  Posebno boli činjenica što počinitelji zločina nisu odgovarali
  U ime jedinica lokalne i regionalne samouprave prisutnima se obratio bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.
  „Okupili smo se ovdje kako bismo iskazali zahvalnost i poštovanje našim dečkima, hrvatskim braniteljima koji su na ovom mjestu položili živote u obrani domovine. Kao što svi znamo na ovom je mjestu počinjen krvavi masakr, jedan od najtežih zločina u Domovinskom ratu i siguran sam da neću pretjerati ako kažem da nema čovjeka koji se na ovom mjestu ne osjeća užasnuto i duboko uznemireno.“, istaknuo je župan Marušić te dodao da posebno boli činjenica što počinitelji zločina nisu odgovarali.
  „To je činjenica s kojom se ne možemo i ne smijemo pomiriti. Svi zajedno moramo se boriti da se počinitelji zločina izvedu pred lice pravde.“, naglasio je bjelovarsko-bilogorski župan i pozvao sve koji imaju saznanja o počiniteljima da to otkriju te pomognu da istina izađe na vidjelo.

  Put kojim trebamo ići pokazali su nam i naši poginuli prijatelji – zajedništvo
  „Došli smo ovdje nešto i naučiti. Ono što su naši heroji napravili i način na koji su se borili za našu zemlju, zajedno i jedinstveno, ne napustivši jedni druge, iskreno se nadam da i mi ovdje koji smo bili sudionici tako mislimo i da ćemo se tako odnositi prema našoj domovini. Agresorima nije bilo bitno je li netko vojnik, civil, žena ili dijete nego im je bilo bitno očistiti Hrvatsku od Hrvata, a to zahvaljujući braniteljima nisu uspjeli i sve dok bude nas, tako će i biti. Upravo zato ne smijemo jedne druge ostaviti, a put kojim trebamo ići pokazali su nam i naši poginuli prijatelji – zajedništvo u najgorim trenucima.“, istaknuo je ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć pri Ministarstvu hrvatskih branitelja Dinko Tandara.

  Oni koji su odgovorni za žrtve moraju biti procesuirani
  „Pozdravljam vas na ovom komemorativnom skupu, na ovom sjećanju na naše vitezove , klanjamo se njihovoj žrtvi kao i svake godine, a sjećamo se i tih zvjerstava koja su se dogodila od strane pobunjenika. Sjećamo se i pamtimo kako ne bi nikad zaboravili i dozvolili da se povijest ponovi i kako bi ova žrtva koja je ugrađena u temelje naše domovine uvijek bila s nama u našim mislima, u našim životima i u našim sjećanjima. Žrtva koju je hrvatski narod ugradio na ovom području ogromna je i velika.“, rekao je saborski zastupnik Josip Đakić.


  On je kazao i to da su na ovom području ginuli i Pakračani i Lipičani, ali i Bjelovarčani, Virovitičani i Požežani, branitelji iz svih krajeva koji su se borili za slobodu Hrvatske.
  „Kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora mogu reći da je ova žrtva velika kao cijela nam domovina, koja je prekrivena žrtvama velikosrpske agresije. Za te žrtve postoje oni koji su odgovorni, oni koji su organizatori pobune na pakračkom području trebali bi biti procesuirani.“, istaknuo je zastupnik Đakić ustvrdivši kako za takve ne smije biti abolicije nego moraju biti sankcionirani jer su uzročnici ovakvih strahota.


  Kao jedan od svjedoka ovih događaja, ali i kao jedan od stradalnika u Kusonjama, Josip Đakić je rekao kako su to bili dani ponosa i slave.
  „Klanjamo se žrtvama, ali ne smijemo zaboraviti ni oprostiti zločincima! Neki su odgovarali, neki još nisu. Neki se još uvijek šeću.“, rekao je zastupnik, zapitavši se zašto nadležne institucije ne poduzimaju korake koji su nužni.
  Komemoraciju je uveličala i policijska klapa “Sveti Matej” PU bjelovarsko-bilogorske, a  potom se prisutnima biranim riječima obratio i požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. Misu za poginule hrvatske branitelje je služio bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak.

  1. Memorijalni maraton A satnija Bjelovar – Heroji ne umiru
  Danas je održan i “1. Memorijalni maraton A satnija Bjelovar – Heroji ne umiru” u organizaciji Kluba Veterana A satnije Bjelovar”. U organizaciju je bila uključena Udruga Maratonaca “Heroji ne umiru” Sisačko-moslavačke županije te Atletski klub Borik Bjelovar, a trčalo se od Bjelovara do Kusonja.

  Tekst i foto: Lipički compas

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije