Search
Close this search box.

BUJIČNE POPLAVE Tema sastanka nadležnih tijela vezano na posljedice vremenskih neprilika u Požegi

Danas je u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić održao konferenciju za medije nakon sastanka sa svim nadležnim tijelima vezano na posljedice vremenskih neprilika u Požegi.

Na sastanku je konstatirano kako je tijekom jučerašnjeg nevremena bilo zaprimljeno oko 200 poziva, a na terenu je bilo 15 vatrogasnih ekipa koje su uglavnom ispumpavale vodu iz objekata, 3 ekipe Tekije zbog saniranja začepljenja na šahtama i 3 ekipe Hrvatskih voda zbog otklanjanja poteškoća u protoku kroz kanalizacijski i odvodni sustav. Sve žurne službe bile su na terenu i na vrijeme i komunikacija među njima je bila dobra.

Sastanku su nazočili predstavnici vatrogasaca, mjesnog odbora Sajmište, službe 112, stručne službe grada, predstavnici Hrvatskih voda i Tekije.

Analizirali su kratkoročne i dugoročne mogućnosti rješavanja problematike bujičnih poplava. „Ono što svi moramo shvatiti i čega moramo biti svjesni jest da će ovakvih bujičnih poplava u budućnosti, vjerojatno, obzirom na klimatske promijene i njihove posljedice biti i više, bit će obilnije nego do sada i to je nešto s čime se moramo nositi i raditi na prevenciji bar dijela posljedica koje je moguće prevenirati“ naglasio je gradonačelnik i nastavio: „Što se tiče neposrednih uzroka plavljenja, prije svega Sajmišta, ima točaka koje se mogu i moraju sanirati. Ne zahtijevaju velika financijska sredstva ni neke posebne analize i pripreme i taj dio će biti odrađen u što skorije vrijeme. Dio toga posla odradit će Hrvatske vode, a dio koji pripada njemu, odradit će Grad. Kada se to riješi, vjerojatno će za ovo područje problem bujičnih poplava biti manji.

Kada se radi o dugoročnom rješavanju problema, nema čarobnog štapića. Tu ćemo konzultirati struku zajedno s Hrvatskim vodama i vidjeti što bi se još moglo napraviti osim onoga što smo i sami konstatirali.“

Ovo je u Požegi bila druga bujična poplava u mjesec dana. Sinoć je u vremenu kraćem od 6 sati palo 65 litara po kvadratnom metru i kanalizacijska i odvodna infrastruktura nije bila u mogućnosti prihvatiti tako veliku količinu vode.

Novinarska pitanja pila su upućena prije svega predstavniku Hrvatskih voda Miroslavu Taborskom i direktoru požeške Tekije Anti Bekiću a odnosila su se na plavljenje Mlinske ulice, ulice Pavla Radića i Frankopanske te na činjenicu da su bujične poplave u posljednje vrijeme sve učestalije i intenzivnije su od brzine klimatskih promjena u kojima tražimo njihov uzrok.

 

U odgovorima su navedene činjenice da ni najsuvremeniji kanalizacijski sustav ne može odjednom prihvatiti tako veliku količinu oborinskih voda, a bilo je govora i o tome da su  bujične poplave snažnije zbog sječe šuma na padinama iznad pojedinih gradskih naselja. Dugoročno rješenje je retencija koja je u planu ( uređeno područje u slijevu vodotoka koje služi za privremeno zadržavanje vode radi zaštite od poplava).

 

Tekst i foto: Pavle Bucić

Vezano
Vezano