Search
Close this search box.

ČEŠKA BESEDA BJELIŠEVAC Proslavila 90. obljetnicu osnutka

“Češka beseda” je naziv za češke kulturne i jezične udruge koje promoviraju češku kulturu, jezik i tradiciju izvan Češke Republike. U našoj županiji ih ima više, a ona u Bjeliševcu je sinoć proslavila 90. obljetnicu osnutka.
Na početku proslave koja je imala karakter svečane sjednice, nazočnima se obratila predsjednica Češke besede Bjeliševac Alenka Hruška koja je svima poželjela dobrodošlicu i pozdravila sve goste koji su došli uveličati ovu proslavu, a posebno bivše i sadašnje dužnosnike vezane za djelovanje češke manjine, te članove beseda iz susjednih mjesta.


Nakon toga je tajnik Češke besede Bjeliševac prof. Goran Hruška podnio izvještaj o radu s osvrtom na cjelokupnu povijest od osnutka do danas. Češka beseda Bjeliševac je osnovana  1933. godine. Djelovala je do drugog svjetskog rata kada nastupa pauza do kraja četrdesetih godina kada obnavlja svoj rad. Udruga je jako bila aktivna 50-tih godina prošlog stoljeća. Čak se i održavala nastava češkog jezika. U to vrijeme je izgrađen i Društveni dom u Bjeliševcu. Osamdesetih godina prošlog stoljeća rad Besede je potpuno zamro, ali je obnovljena i ponovno počela s radom 2000. godine i od tada radi na različitim područjima do danas kada ima mješovitu i mušku pjevačku skupinu i povremeno kazališnu družinu. „Beseda je zaštitni znak Bjeliševca“ zaključio je prof. Hruška.


Zatim su podijeljena priznanja zaslužnim članovima, podupirateljima i institucijama koje su pomogle i pomažu rad Češke besede Bjeliševac.
Slijedilo je obraćanje gostiju koji su čestitali visoku obljetnicu osnutka, a u ime Požeško-slavonske županije obljetnicu osnutka čestitao je zamjenik županice Ferdinand Troha i izrazio čvrstu potporu u radu Češke besede Bjeliševac.


Na kraju je slijedio kulturno-umjetnički program kojega su izveli domaća Češka beseda Bjeliševac, susjedna Češka beseda Kaptol i Češka beseda iz Zagreba i to s pjevačkom i folklornom sekcijom.

Tekst i fotografije: Pavle Bucić

Vezano
Vezano