Search
Close this search box.

ČEŠKA BESEDA KAPTOL Domaćin žetvenih svečanosti, najveće smotre čeških običaja, pjesama, plesova i narodnih nošnji

             Jučer je u Kaptolu održano  središnje događanje Žetvenih svečanosti, tradicionalne manifestacije koja svake druge godine okuplja Čehe iz cijele Hrvatske. Bila je to velika i zanimljiva povorka alegorijskih kola koja su prikazivala različite poslove i običaje vezane uz žetvu, žito i kruh, te svih sudionika odjevenih u narodne nošnje. Ovo su bile 62. žetvene svečanosti koje Česi u Hrvatskoj održavaju još od 1925. godine, a Kaptol je bio domaćin po šesti puta i tako obilježio 100. obljetnicu osnutka Češke besede Kaptol.

             Organizatori manifestacije su Savez Čeha u Republici Hrvatskoj, Češka beseda Kaptol s Općinom Kaptol, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske uz supokroviteljstvo Savjeta za nacionalne manjine RH, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Požeško-slavonske i Bjelovarsko-bilogorske županije, te Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike.

             Sudjelovalo je 30 Čeških beseda iz cijele Hrvatske, te kulturno umjetničko društvo iz češkog grada Jihlave i KUD „Ivo Čakalić“.

             U okviru žetvenih svečanosti, Dožinky, večer prije u Češkom domu otvorena je sadržajna izložba, a na igralištu je organiziran zanimljivi Češki sajam. Manifestacija je zaključena bogatim večernjim programom na kojemu su  na početku govorili predstavnici organizatora, pokrovitelja i supokrovitelja. Predsjednica Saveza Čeha u Hrvatskoj Ana-Marija Štruml-Tuček je zahvalila svima koji su na bilo koji način doprinijeli uspjehu ove najznačajnije manifestacije Čeha u Hrvatskoj.  Češki veleposlanik Mile Hovorka naglasio je kako su ovogodišnje žetvene svečanosti u Kaptolu nadmašile sva očekivanja, a izaslanica ministrice kulture i medija Jasna Vaniček Fila istaknula je kako Dožinky predstavljaju očuvanje identiteta i kulturne baštine češke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i jasno pokazuju povezanost i dobre odnose dviju zemalja.

 

Tekst i fotografije: Pavle Bucić

Vezano
Vezano