Najčitanije

 • Fotogalerije

  ČEŠKA BESEDA KAPTOL Održana godišnja skupština – priprema se obilježavanje 100.obljetnice osnivanja udruge

  Češka beseda Kaptol održala je redovnu godišnju skupštinu kojoj su prisustvovali i brojni gosti, među ostalim  i predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj Ana-Maria Štruml-Tuček te načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.
  Kako je uobičajeno na ovakvim skupovima, podnesena su izvješća o radu a razgovaralo se i o programu aktivnosti za iduću godinu. Izvješća o radu podnijeli su predsjednik Češke Besede, tajnik, predsjednik Nadzornog odbora kao i voditelji pojedinih sekcija: voditelj glazbe, pjevačke i folklorne sekcije. Zbog epidemioloških mjera vezanih uz koronavirus, prošle godine se do svibnja praktički nije moglo okupljati niti nastupati pa je i aktivnost udruge u tom smislu bila manja nego ranijih godina. Tako je bilo svega 6-7 nastupa pjevačke sekcije a velika folklorna skupina nastupila je samo na Županijskom kulturnom mozaiku. Izraženo je zadovoljstvo zbog male folklorne skupine koja broji čak 18 članova što izražava interes najmlađih za nacionalni folklor.
  Monogo više, rečeno je u izvješćima, radilo se zato na uređenju prostora gdje djeluje Češka beseda: dovršena je vanjska pozornica, postavljena je rasvijeta, uređena je i nova kuhinja…sredstva za sve to uglavnom su dobivena preko Saveza Čeha u RH i iz proračuna Općine Kaptol.
  – Usprkos svim poteškoćama, puno smo toga napravili i zadovoljan sam – kazao je predsjednik Češke Besede Zdenko Tauš te se zahvalio svima koji su im pomagali.
  Kad je riječ o planu rada za iduću godinu, dovršit će se uređenje Češkog doma, uredit će se muzejski prostor a u planu je i posjet Češkoj Republici s nastupom. Svakako središnji događaj bit će obilježavanje 100.obljetnice udruge kojim povodom će se izdati i monografija. Kaptolčani također žele biti i domaćini Žetvenih svečanosti, najveće manifestacije Čeha u Hrvatskoj a predsjednica Saveza je obećala kako će učiniti sve da domaćinstvo i dobiju.
  Sva izvješća i plan rada na kraju sastanka su usvojeni a potom je uslijedio glazbeni program u kojem su, uz domaćine, nastupili i članovi Češke besede iz Bjeliševca.

  Tekst i foto: V.Milković

  Mudra izreka

 • “Tko nikad ne putuje, živi život pun predrasuda” (Carlo Goldoni)

 • Najnovije

 • Program Kazališta u veljači