Search
Close this search box.

COVID 19 I GRIPA Koronavirus nije nestao a epidemija gripe je u – uzlaznoj putanji!

Iako se o tome više ne govori mnogo u medijima, koronavirus nije nestao, a započela je i sezona gripe – kazao nam je to dr. Ante Vitalia, voditelj Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo.
– Podaci za posljednja tri mjeseca govore kako smo imali 389-ero ljudi u Požegi i 185-ero u Pakracu kojima je službeno potvrđeno da su zaraženi koronavirusom. Klinička slika je blaža nego prija, iako ima i onih koji su se morali liječiti u bolnici. Cijepiti se, tko želi, još uvijek može, i ovih dana smo ih nekoliko cijepili u našoj ambulanti – kazao je dr.Vitalia.
Sezona gripe, dodao je, započela je i do sada imamo službeno evidentiranih 34-ero u Požegi i 9-ero na pakračkom području. – Cjepivo je osigurano i distribuirano obiteljskim liječnicima a cijepiti se može i u našoj ambulanti. Epidemija gripe je u uzlaznoj putanji i još nije kasno da se cijepi tko želi. To osobito preporučujemo starijima od 65 godina i kroničnim bolesnicima – rekao je dr.Vitalia.
Županijski Zavod za javno zdravstvo je naručio, i dobio, 8000 doza cjepiva protiv gripe, što je na razini prošle godine. Ako se odlučite cijepiti u Zavodu a ne kod svog liječnika, to možete učiniti u Požegi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 7 do 10 sati a utorkom i četvrtkom u Pakracu od 10 do 12 sati.
Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, zaključno sa 7.siječnjom, u Hrvatskoj je registrirano 1887 slučajeva oboljenja od gripe. Kad se napravi usporedba broja oboljelih na 100 000 stanovnika, onda najviše ‘gripoznih’ ima u Karlovačkoj županiji i Gradu Zagrebu, dok ih je najmanje u Virovitičkoj. Požeško-slavonska županije je za sada na 13.mjestu.

Pripremila: V.Milković

Vezano
Vezano