Search
Close this search box.

„ČUVAJMO OBIČAJE ZAVIČAJA” U VELIKOJ Čekaju vas koncerti Vanne, Vigora, Slavonskih lola i Zlatne doline, Smotra folklora i Najduži stol u Hrvata!

Jubilarni, 30.put, u Velikoj će se održati manifestacija “Čuvajmo običaje zavičaja”. O tome što će posjetitelji moći vidjeti i čuti od 27. do 29. svibnja na konferenciji za novinare danas su govorili zamjenica direktora TZ Zlatni Papuk Kristina Rupert, načelnik Općine Velika Robert Hofman, direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić i predsjednik KUD-a „Ivan Goran Kovačić” Velika Bernard Gruić.


– Cilj ove manifestacije je kroz prikaz narodnih običaja, posjetiteljima približiti način života ovdašnjeg podpapučkoga kraja s naglaskom na njegovu gastronomiju – istakla je u uvodu K.Rupert.


Organizatori manifestacije „Čuvajmo običaje zavičaja” su KUD Ivan Goran Kovačić, Općina Velika te TZ Zlatni Papuk. Za petak 27.svibnja zakazan je koncert Vanne i Vigora, subota je rezervirana za Najduži stol u Hrvata i koncert Slavonskih lola dok će u nedjelju biti Smotra folklora. Nakon nastupa kulturno-umjetničkih društava nastavlja se druženje uz TS Zlatna dolina. – Ja bih sve građanstvo pozvao da sudjeluju na ovim manifestacijama – kazao je načelnik Hofman.


U sklopu manifestacije „Čuvajmo običaje zavičaja” ove godine će se po prvi put održati „Fićo skup” i to u subotu 28.svibnja. Automobili će krenuti iz Požege u 9 sati, proći će kroz Kutjevo i u Velikoj biti od 15 do 17 sati. „Najduži stol u Hrvata” nije, zbog epidemije koronavirusa, održavan proteklih godina a sada će biti malo ‘osvježen’. – Od ove godine ćemo, a i u budućnosti, kao organizatori isticati važnost ekologije. Tako ćemo svakom posjetitelju dati papirnate posude i čašde, imat će i narukvicu po kojoj će biti prepoznatljivi kao posjetitelji i tako će moći kušati hranu na svim stolocvima – istaknuo je T.Galić. Za posjetitelje se priprema i pečeni vol te poseban kutak za degustaciju vina. Ulaz za „Najduži stol” bit će 30 kuna.


Što se tiče izlagača, oni će biti iz cijele Hrvatske ali, svoje delicije pripremit će i gosti iz Mađarske, Rumunjske, Srbije te Bosne i Hercegovine. Prijave za Najduži stol još uvijek su u tijeku pa se možete prijaviti u TZ Zlatni Papuk.


U nedjelju 29.svibnja predstavnici sudionika Smotre folklora okupit će se u 11,30 sati na svetoj misi i to u narodnim nošnjama, a tradicionalna povorka od vatrogasnog doma krenut će u 16 sati. Popis sudionika smotre još se sastavlja no, rekao je B.Gruić, neće ih biti manje od 14 a za sada se zna da će nastupiti veličke mažoretkinje, te kulturno-umjetnička društva iz Jakšića, Čačinaca, Biškupaca, Raše, Nedelišća…te skupine Hrvata iz Budimpešte, Tavankuta, Dubrave Aladinići i Klokotića. Naravno, neće izostati ni domaći I.G.Kovačić i velička „Ledena berba”. Doći će i konjogojci iz Konjogojstvene udruge Vallis Aura.


– Ovim putem pozivam naše mještane, Veličane, da okite svoje prozore s tradicionalnim slavonskim rukotvorinama i peškirima. Zahvaljujem se i obiteljima koje se pobrinu za naše sudionike te im pripreme jelo i piće za okrjepu dok prolazi povorka – rekao je B.Gruić.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano