Najčitanije

 • Fotogalerije

  DA SE NE ZABORAVI Odana počast hrvatskim braniteljima stradalim u zasjedi na Psunju

  Paljenjem svijeća uz spomen obilježje jučer je obilježena godišnjica stradanja trojice hrvatskih branitelja u zasjedi na Papuku.

  “Dana 13.09.1991. TV odašiljač na Psunju čuvali su pripadnici Vidovačke satnije 4. bataljuna 108. brigade ZNG i pripadnici Novogradiške satnije 3. bataljuna 108. brigade ZNG. Toga dana mi iz Vidovačke satnije iščekivali smo smjenu. U međuvremenu prije same smjene kombi vozilo sa 6 pripadnika Novogradiške satnije spuštali su se sa Psunja i naišli na neprijateljsku zasjedu, odnosno, kombi je dignut u zrak, u kojoj su živote izgubili Robert Petanić iz N. Gradiške 1971.-1991, Ivan Matošević 1961.- 1991. iz Cerničke Šagovine i Stjepan Škrobić 1963. – 1991. iz Cerničke Šagovine. Iz raznešenog i potpuno uništenog kombija preživjeli su Marko Tokić, Slavko Galik i Mato Pirić. Ostali detalji mogu se pročitati u knjizi zapovjednika novogradiške brigade Josipa Mikšića “Do smrti i natrag” Nakon nesreće osobno sam snimio mjesto nesreće koje vam ustupam nakon 30. godina. Mi Vidovčani, po povratku kući, imali smo dan odmora i odmah smo upućeni na opsadu kasarne u Požegi koja je oslobođena 17. rujna. Moj video koji sam snimio dao sam preživjelom Slavku Galiku” – ispričao je Antun Mandić, tada pripadnik vidovačke satnije.

  Uz spomenik na Psunju molitvu je predvodio vojni kapela vlč. Željko Volarić iz vojne kapelanije “Sveti Ivan Krstitelj” Požega. Prigodno su se prisutnima obratili Josip Mikšić zapovjednik 121. brigade HV, Tomica Galović pedsjednik Županijske podružnice UHDDR Požeško-slavonske županije, Vitomir Žrakić načelnik općine Cernik, Luka Zec zapovjednik Psunjske satnije i Vlado Letinić iz Vidovačke satnije ZNG.

  Izvor: A.Mandić
  Pripremila: V.Milković

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije