Search
Close this search box.

ĐAČKI DOM POŽEGA Otvoren novi restoran s pratećim prostorijama vrijednosti 6,1 milijun kuna

U krugu Đačkog doma Požega danas je svečano otvoren i đacima dan na korištenje novi restoran s pratećim prostorijama. Simboličnim presijecanjem vrpce to su učinili županica Antonija Jozić, gradonačelnik Požege dr.sc.Željko Glavić i ravnatelj te ustanove prof.Josip Matuha.
Novi projekt Đačkog doma vrijedan je 6,1 milijun kuna od čega je 500 000 kuna dalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU a ostatak je osigurala Požeško-slavonska županija. Ravnatelj Matuha im se zahvalio zbog toga a zahvale je uputio i bivšem županu Alojzu Tomaševiću te Regionalnom koordinatoru razvoja „Panori”.


– Đački dom je mješoviti, kapacitet mu je 124 učenika i ponosi se sa svoja dva projekta. Uz ovaj, to je i projekt energetske obnove Doma, što je bilo prije pet godina, u vrijednosti 1,5 milijuna kuna. Trenutno pružamo usluge učenicima iz šest županija i dugogodišnja nam je želja bila da naša ustanova dobije svoj restoran i prateće prostore koji su nam neophodni. Dobivanjem ovih dodatnih prostora povećat ćemo smještajne kapacitete – istakao je ravnatelj Matuha.


Novi objekt Đačkog doma, kazala je županica Jozić, važan je zbog toga jer će učenicima omogućiti kvalitetniju prehranu i zajedničko druženje, ali ne samo zbog toga. – Važan je i u kontekstu njihovog odrastanja jer, nije lako djetetu u prvom razredu srednje škole otići iz mjesta prebivališta i kruga obitelji i biti od ponedjeljka do petka u đačkom domu. Da bi ovdje imali taj osjećaj koje obitelj daje, treba jako puno truda i zalaganja. Tu prvenstveno mislim na sve vas koji ste djelatnici Đačkog doma. Teško je zamijeniti roditelj ali po osmijesima djece koja su nas na početku pozdravila i po njihovim riječima, vjerujem da ste djelomično odradili tu ulogu i dali djeci osjećaj obitelji od ponedjeljka do petka. Naravno, nama kao županiji Đački dom znači puno, znači i gradu Požegi. Ovdje su djeca iz šest županija, to nije malo, a nadam se da će ih biti više i da će jednog dana doći trenutak kad će ravnatelj ili ravnateljica reći da treba još smještajnih kapaciteta jer se djeca rado upisuju u programe srednjih škola ovdje u Požegi. To je zadaća svih nas i vas ravnatelja srednjih škola: kreirati kvalitetne programe koji će stvarati mlade konkurentne na tržištu rada a onda naravno, nećemo imati problema ni s upisima, a neke slatke probleme smještaja ćemo već nekako riješavati kao što se i ovo riješilo – kazala je županica Antonija Jozić.


Nove prostorije Đačkog doma blagoslovio je predstojnik Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupijue preč.Ivica Žuljević.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano