Search
Close this search box.

DAN BRANITELJA KUTJEVA „Možemo učiniti sve, ako stanemo jedni uz druge“

Po drugi put branitelji s područja Grada Kutjeva proslavili su svoj dan. Svečanost obilježavanja započela je odavanjem počasti svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima na groblju svetog Marka, a nastavljena je mimohodom do Trga graševine gdje je upriličen nastavak programa.

– Danas obilježavamo Dan branitelja ovdje u Kutjevu, poštujemo tradiciju i ovdje smo da iskažemo počast i poštovanje najboljima među nama, koji su za Hrvatsku dali život i kojima je oduzet život – rekao je umirovljeni brigadir HV Ivan Vukas, predsjednik Gradskog ogranka UHDDR-a Kutjevo.
O važnosti okupljanja i podsjećanja na istinu o Domovinskom ratu govorio je i ratni zapovjednik 123. brigade HV Požega, umirovljeni brigadir Zdenko Farkaš.
– Mi tada nismo znali, borili smo se za svoj dom i svoje obitelji. Tada je Hrvatska kao republika i država bila u ideji i želji. Kada ostvarite ovakav uspjeh s tom malom Hrvatskom vojskom, mi smo ovdje dali svoj doprinos u preko 2200 kvadratnih kilometara zauzetog teritorija Srpske Krajine, sreća je neizmjerna i traje, kao što će trajati Republika Hrvatska, stoljećima – rekao je umirovljeni brigadir Farkaš.
Gradonačelnik Grada Kutjeva Josip Budimir istaknuo je kako je obveza pomagati hrvatskim braniteljima koliko je god to moguće.
– Zbog tadašnjih dječačkih dana nisam mogao u početku stvaranja današnje nam Domovine biti s vama rame uz rame i biti dionikom tog vremena. Danas mi je kao mladom čovjeku, a mogu reći i kao političaru, velika čast stati ovdje ispred vas i u ovom trenutku reći veliko hvala za sve što ste učinili u Domovinskom ratu kada se stvarala Hrvatska – rekao je Budimir.
Zahvale i čestitke na Danu hrvatskih branitelja uputila je i županica Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić.
– Malo nam je vruće, ali i tih devedesetih godina znalo je biti vruće, znalo je biti hladno i ništa nije bilo važnije od onoga što ste ostvarili, a ostvarili ste suverenu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Najvažnije je zajedništvo koje je ostvareno devedesetih godina prošloga stoljeća i mi, i Josip i ja, koji smo tada bili djeca, s dubokom zahvalnošću i poniznošću prema vama hrvatskim braniteljima obećavamo da ćemo nastaviti graditi Hrvatsku kakvom ste ju vi tada sanjali. Ne sami, nego rame uz rame svi zajedno. Često ističem da ni jedna osoba, ni jedan pojedinac ne može učiniti sve. Možemo učiniti sve, ako stanemo jedni uz druge i ako svatko u okviru svog radnog mjesta, svoje zajednice i funkcije u društvu učini mali ili veliki korak prema naprijed – rekla je Jozić.
Danu branitelja Grada Kutjeva kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Tome Medveda, nazočio je ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, Dinko Tandara.
– Ministarstvo hrvatskih branitelja partner je sa svim udrugama. Sa svim udrugama surađujemo i pokušavamo im pomoći i kod ovakvih obilježavanja da se sjećamo svih onih koji su dali živote, svoje najvrjednije. Zamislite svoje obitelji bez vas, bez branitelja, bez očeva. Nekako, kad imaš to nešto u obitelji i znaš da si na ovom mjestu, onda se moramo ponašati kako Bog zapovijeda, služiti Domovini. Zato se i mi koji smo u politici moramo ponašati tako, to je naša obveza i toga moramo biti svjesni – rekao je Tandara.
Ove godine u sklopu obilježavanja Dana branitelja Grada Kutjeva izložen je Taktičko-tehnički zbor koji je pripremila Gardijska oklopna mehanizirana brigada.

Izvor: pszupanija.hr/ V.Milković

Vezano
Vezano