Search
Close this search box.

DAN OŠ „MLADOST” JAKŠIĆ „Cilj nam je još više poboljšati standard naše škole i omogućiti učiteljima i učenicima još bolje uvjete učenja, rada i boravka u školi”

– „Ova školska godina je bila posebna i nezaboravna, posebno za naše osmaše, njih 37-ero, koji za nekoliko dana završavaju osnovnoškolsko obrazovanje i odlaze u srednju školu, daleko od kuće i našeg Jakšića. Želim im sreću u daljnjem školovanju ” – kazao je ravnatelj Osnovne škole „Mladost” Jakšić Boško Obradović na početku svečane sjednice upriličene povodom obilježavanja Dana škole. Čestitke je uputio razrednicama osmaša Mariji Jukić i Ivani Šulc. Inače, skupu su prisustvovali i brojni gosti, uglavnom predstavnici ustanova i udruga s kojima škola surađuje, a među njima je bio i načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević.

Škola u Jakšiću ima 270 učenika, u matičnoj školi te u pet područnih: Treštanovcima, Tekiću, Traparmai, Rajsavcu i Cerovcu. U školi je zaposleno 60-ak djelatnika, uključujući i administrativno-tehničko osoblje a tu su i četiri asistenta u nastavi. Svih 6 zgrada je energetski obnovljeno posljednjih godina zahvaljujući osnivaču, Požeško-sčllavonskoj županiji. – Imamo vrlo dobre, čak odlične uvjete za održavanje nastave. Ovdje treba spomenuti materijalna ulaganja prvenstveno od strane Županije(namještaj, interaktivni ekran, video nadzor, okoliš škole) te od strane Općine Jakšić (igralište za vježbanje uređenje okoliša u Rajsavcu). Svi predmeti u školi stručno su zastupljeni. Po pitanju nastavnog i nenastavnog kadra nemamo problema – naglasio je B.Obradović.

U školsku godinu, koja upravo završava, upisano je 15-ak učenika manje nego prethodne no, kaže ravnatelj, pad broja učenika nije dramatičan. Dapače, u školi su optimisti po pitanju broja učenika u budućnosti jer je vrtić u Jakšiću pun a i sve više mladih obitelji doseljava se u taj kraj.

Osim za osmaše koji završavaju osnovnoškolsko obrazovanje, ova godina bit će na neki način ‘posebna i nezaboravna’ i za ostale učenike i djelatnike škole. Naime škola u Jakšiću je jedna od pet u našoj županiji koja je ‘ušla’ u eksperimentalni program koji se provodi na razini cijele Hrvatske.
– Projekt će trajati 4 godine, prva je iza nas, te ćemo se za naredne godine još bolje pripremiti. Samo ovo ljeto uložit ćemo u školu 360 000 eura. Tu ćemo urediti kuhinju, povećati blagovaonicu i povećati njen kapacitet, urediti školsku knjižnicu, okoliš škole, parkirna mjesta, ogradu školskog prostora te izgraditi sjenicu. To će nam omogućiti da organiziramo nastavu u skladu sa CDŠ preporukama te da možemo imati duže pauze za učenički ručak kao i dužu rekreacijsku pauzu za učenike. Osim 360 000 eura za opremanje i radove, škola je dobila i 20 000 eura za stručno usavršavanje učitelja i umrežavanje s drugim školama. Treba reći da su djelatnicima škole zbog projekta uvećane plaće. Svaka izvannastavna aktivnost dobila je 2000 eura, a imamo 30 izvannastavnih aktivnosti, i svakoj izvanškolskoj aktivnosti koja se provodi u školi ili na školskim terenima pokriven je trošak članarine za sve učenike u iznosu do 40 eura po učeniku. To znači da naši roditelji ne plaćaju članarine za svoje učenike za izvanškolske aktivnosti ukoliko se one održavaju u školi. Učenici škole imaju dva besplatna obroka a učenici nižih razreda koji ostaju u školi do 15 sati dobiju i treći obrok – istakao je ravnatelj.

Učenici i nastavnici OŠ „Mladost” Jakšić uključeni su u više projekata, imaju odličnu suradnju s vrtićem i raznim udrugama a aktivni su i u humanitarnim akcijama. Najuspješnijima u ovoj školskoj godini na kraju sjednice uručene su nagrade i priznanja.

– Cilj nam je još više poboljšati standard naše škole i omogućiti učiteljima i učenicima još bolje uvjete učenja, rada i boravka u školi – zaključio je Boško Obradović.

Inače, ove godine povodom Dana škole nije održana uobičajena priredba budući da je prije dva tjedna obilježen završetak školskog projekta „Slavonijo, zemljo plemenita” u sklopu kojeg je bila i završna priredba.
Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Hrvatska – Italija na Trgu bećarca
Blagoslov novih zvona u Župi sv. Ivana Krstitelja
Bodrenje Vatrenih na Trgu bećarca
Misa povodom Dana hrvatskih branitelja Požege
Festival graševine u Kutjevu